Hela dagen har gått i FRAs tecken. Cirka 500 pers var vi, som samlades på Mynttorget och sedan tågade upp till Storkyrkan (se bilder hos Syrrans granne). När vi sedan gick i samlad tropp till Sergels Torg mötte vi upp med cirka 500-talet demonstranter (som mest var det ett tusental som samlats där tidigare) som var där på Hoppets Demonstration. Några av oss tog oss sedemera till och med till Hötorget som avrundning på dagen, men vi var alla rätt trötta vid det laget.

Med tanke på hur långt och krävande det är att vara med en hel dag är jag fantastiskt nöjd med hur många det var som dök upp. Flera kom och gick under dagen, så det är svårt att uppskatta hur mycket människor det rörde sig om sammanlagt — men när demonstrationen på Mynttorget tog sig till Sergelplattan via Drottninggatan så märkte man stödet hela vägen, och det var en smått fantastisk upplevelse. Vid ett tillfälle när jag tittade upp lutade sig en glad miljöpartist ut genom fönstret och svingade en fana, hojtandes “Stoppa FRA!”.

Det är många intryck som trängs. (Lite fler bilder hos Dagen.) Alla människor — kanske framför allt de som rest långväga ifrån för att vara med och protestera. En kille hade rest hit från Finland, till och med, som talade på Slottsbacken. Slottsbacken hamnade vi på, förresten, för att Stockholmspolisen fixade utrymme till oss där. Poliserna över huvud taget var trevliga, och såg till att vi kunde samlas och hålla spontantal utanför Storkyrkan.

Raggoparden och Andreas… jag skrattade mig halvt fördärvad när de dök upp med sin banderoll “FRA är ett skämt” och hade clownutstyrsel dagen till ära (se bilder hos ICMPECHO). Killen med Stasiuniformen som talade om vikten att vara anonym, Oscar Swartz med sin underbara “IT-pionjärer mot FRA”-skylt, och alla andra spontana tal som var fantastiska, tänkvärda och emellanåt roliga.

Dessutom konstaterade jag till min förvåning att jag fått “demonstrationsbekantingar”. Sådana jag aldrig träffar annars, och det var något jag och några stycken skrattade åt. Rikard Fröbergs “vi måste sluta träffas på det här viset” var rätt slående.

Som vanligt stötte man på de flesta i RSS-läsaren och emellan varven diskuterades både bisamhälle, bloggar, FRA-lag och hur usla skor man hade. Lärdomen är, återigen på sätt och vis, att man ska försöka förhålla sig lite kortare och kompaktare tidsmässigt. Det är krävande att stå en hel dag, i lite snålblåst och kyla och vara engagerad.

Mark Klamberg undrar om budskapet hördes och påpekar att sex folkpartister gick ut offentligt och tog avstånd av lagen tydligt och klart — den ska rivas upp.

Mer bilder hos Rick, lite sammanfattning hos Nikke som citerar intressanta saker av Kjellberg, Kulturbloggen har lagt upp filmer på talare. Aftonbladet var där och filmade lite också.

Så här såg det ut i Göteborg, där tydligen ett tusental människor mött upp (eller var det till och med 1500?), och här kan man läsa lite om Malmös demo där Snild citeras — som jag vet jobbat hårt för att se till att demonstrationen gick av stapeln. Blogge har tagit lite bilder och skriver om det. Efterlyser lite mer bilder och kommentarer därifrån, tipsa gärna i kommentarerna!

Och det var bara hälften rss-länkarna som samlats på hög under dagen. (540 Nikke!) Jag har säkert missat några guldkorn, så tipsa gärna i kommentarerna! Nu tänker jag gå och lägga mig — go’natt alla!

Uppdatering; Det har dykt upp lite filmer från när demonstrationen från Mynttorget dök upp på Sergel. Brockman hade kameran framme, och här kan man hitta en annan vinkel. Intressant nog kan man läsa lite varstans att det bara var “ett par hundra” som demonstrerade i Stockholm. Man kan undra varför man hittar på en så låg siffra faktiskt. Själv har jag suttit och fnissat nu på morgonen åt Carl Bildt som drog upp en buss till minne av Folke Bernadotte (jag såg den inte själv) — och LH på Webhackande bidrar med lite funderingar kring Bildt formuleringar, och är en utmärkt avrundning till det här inlägget.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,