Vad exakt uppgörelsen inom alliansen angående FRA-lagen, och de nya riktlinjerna kommer att innebära är svårt att avgöra, säger Per Agerman. Redan har frågor börjat ställas — vad innebär till exempel “trafikstråk”? Hur kan en specialdomstol utformas ordentligt? Och en fråga som dök upp i huvudet när jag skulle somna — vad händer efter årsskiftet? Den “förbättrade versionen” som vi bara sett skissartat inte kommer ens att redovisas som prop förrän i december, och träder inte i kraft förrän långt efter den “dåliga versionen” börjar gälla. Redan nu reserverar sig Federley rätten (kommentarerna) att inte behöva reda ut dessa detaljer eftersom ingen prop finns att tillgå. Vad är det som gäller — det “nya” eller det “gamla”? Innebär detta att massavlyssningsutrustningen kommer att kopplas på efter årsskiftet?

Blogge är tveksam till förslagen och upplever dem som semantisk skillnad snarare än något annat. Han konstaterar att bloggosfären inte är lika lättlurade och förespråkar — trots att han i grund och botten är antisosse — att rösta fram Mona i nästa val. Oppositionen står nämligen fast vid sitt beslut att riva upp lagen vid nästa val. Apropå sossar har Hartman en rätt läskig men rolig affisch uppe på sin blogg.

Inte heller Magnus Norell, försvarets terroriskexpert, är imponerad av de nya punkterna. Han, liksom vi andra, har noterat att man internpolitiskt inom alliansen är nöjd med ändringsförslagen — men konstaterar att det dessvärre fortfarande ges lagutrymme för framtida kontroll av medborgare. Dessutom blir det tydligen än svårare att komma till rätta med terrorbrott.

Nikke tycker inte att loppet är kört ännu och är fundersam över vad den försiktiga hoppfullheten baseras på. Grundkritiken mot lagen består, skrivs det lite varstans — att möjlighet till avlyssning ges. Christian Engström undrar om man kan “snottra trafikstråk”, snottra är tydligen en lek med ord, vilket vice ordförande för piratpartiet anser att de nya förslagen handlar om.

Saker jag aldrig hade trott att jag skulle få se — Bodström (s) och Falkvinge (pp) håller med varandra. Helt otippad humor mitt i allt allvar. De båda herrarna skräder inte på orden; “spektakel” kallar Bodström det hela för, och Falkvinge skäms för att kalla sig politiker.

En ovanligt bra dag var det för The Pirate Bay igår, får man väl säga. Dels har datainspektionen konstaterat att inte inte var brott mot personuppgiftslagen att någon la ut obduktionshandlingarna från Arbogamålet på fildelningssiten, med motiveringen att “journalistiska ändamål inte endast gäller etablerade media”. Dels har TPB vunnit målet i Italien, där man härom sistens beslutade sig för att spärra tillgången till siten för alla sina invånare. Som för att fira, kan det tyckas, drogs en ny site igång, fuk u pku. En protestsite mot planerna på att använda forskningsregistret för att hitta brottslingar. Peter Sunde passade dessutom på att analysera läget i FRA-frågan.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,