Jag har börjat titta på tv-serien “True Blood” (tack för tipset Johanna), men jag önskar som Philip på Weird Science att serien var lika bra som sin öppningssekvens. Serien har potential, så kommer att hänga med ett tag i alla fall — inte minst pga introt. (Läser du det här via rss förresten, så är det så att det är lite youtube-klipp insprängda också, som inte syns där av någon anledning.)

I vilket fall föranledde det mig att börja fundera på riktigt bra intros till tv-serier. Jag är inte den första som suttit och funderat på dylikt, det vimlar av listor online för bästa intron. Tvserien Dexter har inte minst fått massor av uppmärksamhet. Den första gången jag la märke till, och tyckte att introt var alldeles fantastiskt, var i filmen Se7en och det har blivit mer och mer vanligt att man “gör något” av det. Jag inser snabbt att när jag börjar välja ut favvisar, så handlar det inte alltid om konstnärligt kvalitet. Inte sällan blir det en så enkel sak som att själva kärleken till serien manifesteras när jag hör temat, och emellanåt blir det regelrätt gåshuds-porr.

Sen har det hänt att det funkat lite åt andra hållet. Jag har inte gillat serien sådär jättemycket, men av någon anledning fallit för temalåten. Till exempel så satt jag rätt många gånger och väntade in introduktionen på Sopranos, bara för att byta kanal så fort den var över. Weeds introlåt (som de övergivit den senaste säsongen) är också en sån där otroligt jäkla bra låt, det är också en tvserie som jag verkligen gillar. Men det är låtar, inte direkta teman.

Nu för tiden är det vanligt att man lyfter fram enskilda låtar som hörs en gång, och inte mer, tror jag la märke till det för första gången i serien “The Lone Gunmen“. Det var för övrigt en spinn-off från en tv-serie vars tema dyker upp i många sammanhang numer, så känt är det. (Varför de tog livet av dessa side-kickar kommer jag aldrig att förstå.)

När ett regelrätt tema för en tvserie funkar sitter det som en smäck — det blir så himla bra. Svårslaget är ju till exempel temat för Knight Rider som fick lite nyvår när Busta Rhyme samplade det. Måste jag välja en specifik favorit, något där alla pusselbitar faller på plats så undrar jag om det finns någon tv-serie som lyckats bättre än Twin Peaks:

Jag vet inte hur mycket tid du har — själv fastnade jag en bra stund på tuben och kollade igenom “opening credits” men rekommenderar en stund av nörderi av det slaget ändå. Kommer säkert att sitta en stund till, och då se något och svära över att jag missade dra in den referensen i den här postningen. Fyll gärna på i kommentarerna med intros som är värda att kolla in.

Vill avsluta med ett specialomnämnande av Matt Groening som gjort ganska mycket av sina intros i serierna han är pappa till:

* * *

Andra bloggar om: , , , ,