Tvångsmedelslagen gled som bekant under radarn, inte minst på grund av antalet lagar av det här slaget som skymmer sikten. Idag berättar teirdrez om en föreläsning där Per Cramér (professorn i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet) berättade om hur man säljer nya hotbilder för att få bevara ett onödigt system.

Det har blogglunchats minsann — och både Mark Klamberg och Hanna Wagenius skriver om det. Alliansen hade tänkt att få med sig bloggarna, så att de kan vinna nästa val. Jag blir lika förvånad varje gång när folk försöker “exploatera” internet som om det vore en egen entitet som går att kontrollera. Någon gång ska det väl kanske gå in att det är människor som utgör internet. Hur som helst är det en intressant inblick i politikers verklighet och uppfattning därom.

Visserligen brukar det ju inte spela någon roll om lagrådet är negativa eller inte, det har ju tillblivelsen av FRA-lagarna redovisat. Men visst hade det varit trevligt om de hade haft lite tuffare synpunkter än att “lagen går längre än EU kräver”. Det är den där piratjägarlagen, som nu alltså fått godkänt av lagrådet och det anses inte vara något särskilt märkligt att privata kommersiella intressen ska få större befogenheter än svensk polis.

Grattis Anne Ramberg, som fått pris för sin kamp för det fria ordet av Tidskriftsakademien. Mycket välförtjänt tycker jag.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,