Björn Jansson på CS skriver om Affärsknepet ingen vill tala om. Företaget Big Champagne har gjort statistik av fildelning, vilket hjälper artister att planera spelningar. Robin, t.ex. är stor i Bulgarien och skulle vara väldigt välkommen dit — man kan helt enkelt planera in turnéer baserat på aktiviteten på fildelningssiter. Konserter är för övrigt det sätt en artist normalt tjänar pengar på, oavsett hur lagstiftningen ser ut. Inte minst eftersom det är en vanlig deal med skivbolagen. Intressant nog är det inte helt enkelt för en del i förlagsbranschen att acceptera att det kan vara något positivt med fildelning, konstaterar Jansson.

Mikael von Knorring (v) skriver på Svt Opinion om hur antipiratlagen öppnar för statligt sanktionerad utpressning. Det är (dessvärre eller lyckligtvis?) inte teorier, eftersom det finns klart och tydligt redovisat hur det gått i andra länder redan. Systemet finns till exempel i USA, och Janne tar upp några hårresande exempel.

Lars H gör en hisnande spaning, och spekulerar i om Reinfeldt klarat samvetet över sitt brutna vallöfte genom att ha flyttat fildelning från straffrätt till kriminalrätt. Då har han ju bokstavligt talat inte “kriminaliserat en hel generation tonåringar”. Vad gör man inte för att slippa framstå som en lögnare. Men nog tycker jag någonstans att det ändå faller under kategori “ljuga för sig själv”.

Mary funderar över varför hon är arg på den här utvecklingen, och undrar om det är tjänstemän eller politiker som driver frågan.

Tydligen läser närmare två miljoner svenskar bloggar regelbundet, enligt World Internet Institute. Det blir dessutom alltmer vanligt att kvinnor bloggar. Lisa Pehrsdotter skriver på Arbetarbladet om hur häftig utvecklingen är, och berättar om hur bloggar orsakat stora förändringar i Egypten där de tar upp saker som tidningarna inte vågar.

Det kan tyckas vara orättvist att jämföra situationen i Egypten med den svenska — men faktum är att länder som är i behov av att öppnas upp i demokratifrågor vinner mark med hjälp av bloggar och internet. Då är det lite tråkigt att den västerländska kulturen som ansett sig själva vara något av “facit” för hur ett samhälle ska fungera allt oftare tar till hårda regleringar för att stoppa samhällsutvecklingen online.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,