Kulturbloggen rapporterar om hur hon fått ett slags hotbrev, från en webb-sheriff minsann. Rosmari som driver bloggen har alltid varit tydlig med att hon stöder upphovsrätten i dess nuvarande form, och som jag förstått det inte fildelar själv. Men som en tänkande person är hon är oroad av utvecklingen lagstiftningen driver fram. För detta belönades hon med ett hotfullt brev, visserligen skrivet i affekt, men ändå ganska talande. Blind ilska driver fram fruktansvärd lagstiftning som drabbar alla över hela linjen, och måste ifrågasättas.

“Sluta trakassera mina fans!” skriver Mackan och ger exempel i hårda siffror hur det fungerar för en författare och upphovsman. Han drar också jämförelser med bibliotek och det där med att folk lånar ut böcker till varandra. Som Mary undrar, är det olagligt då? För de upphovsrättsinnehavare som inte tjänar miljoner på sina verk — de allra flesta då alltså — är internet och fildelning en förutsättning för deras överlevnad. Ingen annan marknadsföring kommer i närheten, och även om det inte alltid är helt enkelt att hitta till sin fanbase för alla så är det i alla fall en möjlighet. En möjlighet som inte existerat tidigare, och som hotas på daglig basis av upphovsrättsorganisationer ironiskt nog.

Det har skrivits flera mail till politiker angående piratjägarlagen, här är ett exempel av teirdrez. Jag har fått veta dessutom, att flera skickat texten som Ole Husgaard skrev om hur det fungerat i Danmark, till politiker. Kalle Larsson (v) skrev i kommentarerna hos Christian att han fått 21 st mail ännu så länge, idag på morgonen. Blir påmind om hur en och annan politiker anser det vara spam när väljare vill göra sig hörda mailledes.

Fortfarande försöker vissa sprida desinformation om att svenska regeringen måste driva igenom antipiratlagen. Om man nu inte tänker sig lyssna till de som vet något, kanske man i alla fall kan ta och respektera lagrådet så pass mycket och sluta försöka prångla den där felaktigheten.

Det är dessutom förbaskat sorgligt att det är ett nyhetsvärde i att “nu när det börjar komma lagliga fildelningsalternativ, så ökar den andelen trafik”. Ja, just det.

Missa inte i andra frågor: Peter som skriver om kriget mot medborgarna — “Eftersom vi inte vet vem som är terrorist så är det nödvändigt att urskillningslöst övervaka alla tänkbara medborgare.” Mark Klamberg konstaterar att tillsynen över FRA inte fungerar.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,