För skojs skull frågade jag i en chattkanal vad jag skulle ha för rubrik på den här nyhetsrundan, utan att de visste vad inlägget handlar om. Eftersom vi ska ställa om klockan inatt hade vi diskuterat lite om mina (tydligen åldersstigna) morgonvanor, och därför blev rubriken ovan som den blev. Alternativ två från Emil var “Jag är varken 12 eller dum i huvudet” — vilket nog kunde ha passat bättre på sätt och vis, men Andreas hann först. Så, till lördagsrundan då:

Janne Lindgren (pp) har satt ihop en lista av övertramp från upphovsrättsindustrin, som han ber om hjälp med att fylla i. För även om det är en lång och hårresande lista, så fångar den inte upp allt. Kanske ska man satsa på en översiktssida av något slag, en wall-of-shame eller liknande? Hur som helst, kvista över och läs.

Det är nästan som en tanke att det vimlar av nyheter om att den legala fildelningen ökar, samtidigt som man annonserar tillblivelsen av piratjägarlagen. I svenskan kan man läsa om spotify, dessutom, och det slår mig att lagen blir som en gigantisk marknadsföring för en sådan tjänst. Marknadsföringen förtjänar iofs spotify, tycker jag nog, men det finns en lite läskig sidoeffekt. Det är som om det lagliga inte skulle ha haft en chans mot det olagliga, skulle inte lagen kommit. Ganska obehaglig koppling, tycker jag. Folk vill ha tillgång till musik och annat smart och enkelt, det är det enda det har varit fråga om hela tiden.

Anna Troberg utvecklar sina tankar om att ta reda på vad upphovsrättsinnehavare anser om fildelning generellt men sanktionsdirektivet specifikt. En och annan har blivit lite upprörd över att en artist skulle behöva skylta med sin “politiska åsikt”, vilket iofs är en tanke. Men jag skulle inte lägga en spänn på Gary Glitter numer, till exempel. Men visst, det är omöjligt att “hålla reda” på vad artisterna är för ena, politiskt och moraliskt, men motsatsen skulle vara att de får carte blanche för vilka vidrigheter som helst. Så sådär jättemärkligt är det nog inte att vilja veta om artister stödjer förföljelse av människor. Det behöver ju faktiskt inte vara så att man som motståndare till fildelning stödjer just det. Det ligger lite i tiden med allsköns märkning i butikerna numer, att veta var pengarna hamnar.

Daniel Rhodin, folkpartiet Eslöv har gjort en gedigen genomgång av den s.k. antipiratlagen, och redovisar sin synpunkt.

Mattias är musiker och piratpartist, och ser ingen konflikt i det, intressant läsning.

Rasmus tar bladet från munnen och kommenterar det ökande användandet av s.k. bloggväggar. Det är nog så att många spam-märker trackbacks numer, det märks inte minst på hur akismet behandlar en del. För mig är det väsentligt att stå för länkar jag rekommenderar läsning av, men har iofs viss förståelse för att man kör väggen. Det tar förbaskat mycket tid i anspråk att läsa igenom en våg av inlägg i en fråga.

Liselott Hagberg (fp) har skrivit om hur integriteten måste värnas på alla nivåer. Men hon har inte brytt sig om att besvara frågorna om signalspaningslagarna från riksdagssvar.se. Är det bara jag som tycker att någon som vill profilera sig i dessa frågor borde tycka det viktigt att besvara mail om det? Därför blir det lite svårt att tro på henne faktiskt, när hon oroar sig över helhetsbilden när det gäller övervakningslagar.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,