Idag gick påminnelsemail 2 ut till alla riksdagsledamöter med de 5 frågorna de allra flesta av dem vägrar besvara. I samband med detta publicerar vi ett öppet brev. Det blir den sista påminnelsen (uppdatering: ev. blir det fler, det var jag som var lite för snabb här) och ingen av oss känner någon nämnvärd förhoppning till att det ska rasa in svar. Siten riksdagssvar.se har utökats till att bli en ganska sorglig dokumentation av riksdagsledamöters bristande respekt för sina väljare. De få som svarat visar dessutom prov på katastrofalt låg kunskapsnivå om en av de viktigaste händelserna inom vår livstid. Agneta Berliner sticker ut ur alliansen, som svarat korrekt på alla påståendena.

Även om en och annan kan ha förståelse för att man på justitiedepartementet är rädda för att träffa Peter från The Pirate Bay (med tanke på tonen på vissa brev som finns att läsa på piratbukten kanske) — är det tydligt att man från politikerhåll känner allmänt motstånd mot att öppna upp för dialog. Dialog måste man ju inte ha med vem som helst, men visst vore det trevligt om de kunde vara lite mer öppna mot vanligt folk. Det verkar inte spela någon roll om man gjort allt för att vara artig, välkammad och respektfull heller ju. Vi har ett grundläggande fel — vi är vanligt folk, och därmed jobbiga per definition.

Mark Klambergs kastade handske i fildelningsdebatten har genererat en hel del bra läsning, i kommentarerna till inlägget inte minst. Jag själv bidrog med mina tankar såklart —  Johanna Nylander, Fridholm, Christian Engström, Mary, JensO, Tvetydigt och Wagenius har alla närmat sig frågeställningen på olika sätt och är alla läsvärda. En fundering blir att Mark som inte alls håller med om de upphovsrättsliga diskussionerna, men har problem med sanktionsdirektivet pga det rättsosäkra elementet, öppnar för dialog. Det är så här det ser ut, det är inte farligt, och Mark fortsätter att erhålla respekt trots motstående utgångspunkt. Det är faktiskt skillnad på att ta ställning i upphovsrättsliga spörsmål, och sätta sig emot en direkt dålig lag. Kanske något för riksdagsledamöter i allmänhet att studera och ta lärdom av även om inte alla ledamöter lider av det här problemet.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,