Hade egentligen tänkt att skriva om FRA och/eller IPRED, samla ihop lite länkar och hytta med min digitala näve som vanligt. Men blev ordentligt distraherad av ett rubrikförslag jag fick från listoplisto. Varför har män skägg? Tack och lov för google där jag kostnadsfritt kunde söka information om detta fascinerande ämne.

Se bara detta underbara utdrag ur en förklaring i Illustrerad Vetenskap om varför män har skägg och inte kvinnor:

Ett potent skägg signalerar alltså att här är en man med en viss position, som är värd att intressera sig för med avseende på parning. Utvecklingen av sekundära könskaraktärer styrs i hög grad av hormoner. Kvinnor har inte skägg, eftersom de inte har de hormoner som behövs för att utveckla det. De har däremot en rad andra sekundära könskaraktärer som tydligt berättar för hannarna att de har med honor att göra.

Sen kan man såklart inte bortse från att det mesta på denna jord diskuterats på Flashback — varför rakar sig svenska män på vintern? Där tror de flesta att skäggväxt beror på att det är kallt i Norden för övrigt, och mycken energi har gått till att fundera på hur det kommer sig att män av arabiskt ursprung har skäggväxt. Nån informerad konstaterar dock krasst att “skägg är till för att göra sig till för fruntimmer med”.

Dessutom blev det lite sådär chock-skojigt när jag skulle leta upp bilder för att illustrera skägg — och avsaknaden därav. Jag upptäckte till exempel vilka intressanta sökresultat man får på google bildsök när man inte har föräldrafiltret påslaget och skriver “bald”.

Det här var mycket roligare än det jag hade planerat. Ska väl gå och mäta min “testosteronhalt” nån gång, för ärligt talat — de där jäkla stråna kan upphittas på min haka också. Pincettmarknaden går väldans bra, så misstänker att jag inte är ensam om det. Betyder det att skalliga män tycker att jag är en goding, månntro?

* * *

Andra bloggar om: , , , ,