Adam Svanell skriver i Kristianstadsbladet och avslutar med en fundering om den till synes konstiga motsättningen i att de som bevakar integritetsfrågor via bloggar, ger upp sin integritet för att de redovisar sina åsikter offentligt. Men såklart, tilltvingad “offentlighet” via avlyssningslagar, går naturligtvis inte att jämföra med frivillig offentlighet — om det nu var en allvarlig fundering. Det är skillnad på att knulla och bli våldtagen, som Klara beskrev det. Sen kan man undra varför opinionsbildning online skulle vara detsamma som att ge upp sin integritet. En sak känns väldigt tydlig emellertid — helt plötsligt har ett sätt att kunna påverka på riktigt dykt upp, och folk tar möjligheten att göra det. En koppling som faktiskt syns i Adams redogörelse över vad som hänt i den sociala sfären på internet.

Nikke Index ger väldigt bra exempel på hur maktskiftet ser ut online. Hur UPS numer får dras med kritiska inlägg när det söks på det företagsnamnet, och hur det i längden även kommer att påverka det politiska informationsflödet. Själv har jag stora förhoppningar om att det pågående läxförhöret, riksdagssvar.se, ska kunna fungera som påverkansfaktor när vi börjar närma oss valen. Fler kommer säkerligen att digitalt koppla namn och vad som skett (eller inte skett) politiskt, så när man söker på namn, eller politiska partier, dyker alternativ information upp än det “tillåtna” när man söker efter det via exempelvis google. Det är gratis, det är framför allt relativt enkelt, och ett jättebra sätt att kunna påverka.

Länge kunde jag stoltsera med att vara den enda åsiktsbaserade länken på topp fem listan över googles träffar för Thomas Bodström, till exempel, och finns fortfarande med på topp tio-listan. Det var den här postningen, som fick det utfallet i sökmotorerna. Har man med (m) inom parentes som sökparameter, kommer dessutom min postning om Mats Johansson upp på topp fem-listan över sökresultat har någon sökt information om honom. Så man kan påverka, det politiska spelfältet är utjämnat på internet, är vad det handlar om — inte att jag ger upp min integritet. Sätt gärna politikers namn i rubriken, när ni skriver om dem, och skicka länkkärlek om du har möjlighet, till andra som gör det. Särskilt om du vill att andra än just inbitna bloggläsare ska få möjlighet att se hur någon representerar dig och oss andra. Politiker må kanske inte besvara dina brev, men du har en reell möjlighet att påverka i längden. Hur liten i världen du än är jämnas oddsen ut på internet.

Slutligen; jag missade att kommentera en grej som Sandra pekar på angående Svt Debatts sändning igår om den föreslagna privatpolislagen. Förespråkaren av lagen i debatten, sa faktiskt: “Nej, vi har inga ekonomiska problem och vi tjänar fortfarande pengar och om inte fildelningen hade funnits så hade vi tjänat ännu mera pengar.” Det reagerade jag också på. Tyckte det var skönt att han inte ljög, även om det där nog var — i alla fall ur branschsynvinkel — lite väl ärligt. Missa inte heller von Knorrings svar till Croneman. Titta också förbi hos piratnytt, som berättar att MTV censurerar farliga ord. Nämligen namnen på olika fildelningsprogram.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,