Man skulle kanske kunna tänka sig att att “the bottom is nådd” på maktmissbruk i FRA-frågan. Men SR publicerar idag att det tydligen både gick att ignorera protester och kanske mest iögoninfallande — sin egen uppgörelse internt inom partierna. De 15 punkterna som förhandlades fram, som visserligen inte förhindrar staten från att avlyssna all privatkommunikation i Sverige men som avsåg stärka privatpersoners rättssäkerhet, kommer inte att genomföras i samband med att lagen börjar gälla. Fulspel var ordet.

Det blir därför jättekonstigt att balansera ovanstående, med pressmeddelandet om att (c) avser driva frågan om att göra “en översyn av FRAs agerande” — för att allmänhetens oro måste tas på allvar. Tolgfors säger naturligtvis tvärnej till en sanningskommission, för övrigt.

Rick Falkvinge skriver på Svt Opinion. Jag lägger märke till hur han behandlar debattformatet lite som om det vore hans blogg — ingen kanslisvenska här inte. IPRED sågas på längden och tvären.

Via mail har jag fått tillgång till ett nyhetsutskick för Våra Gårdar där det står att “Land ska med lag byggas — vad ska man annars med riksdagen till?” (pdf) Förutom att personen som författat nyhetsbrevet påminner mig om att lagstiftning inte är ett självändamål, är det ganska sorgligt att återigen se exempel på hur man använder sig av falsk argumentation. Som vanligt förutsätts det som måste bevisas, att fildelning är dåligt eller omoraliskt rent av. Tycker för övrigt att det blir lite ofrivillig humor från deras håll, vars namn innehåller “våra” och driver frågor om “mitt och ditt”. Våra Gårdar är tillsammans med Folkets Hus och Parker (och i viss mån Folkets Bio) den biografaktör som i Sverige varit mest pådrivande vad gäller biografbranschens digitalisering, berättar Mattias som också tipsade mig om detta. Med utskicket följde också annonsen, som publicerades i helgen.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,