Tänkte att jag skulle gå igenom de som signerat artikeln i DN Debatt. Det är naturligtvis helt upp till var och en att ha en åsikt om att fildelning suger, även om man inte “drabbas” personligen av det (citerat eftersom det beror ju på lite vad upphovsrättinnehavaren tycker). Egentligen har jag all respekt för den åsikten, men jag vägrar acceptera att åsikten _i sig_ är en bra grund för att inskränka rättssäkerheten i Sverige. Det är alltså inte vad jag, i min tur, “tror” kommer att hända, det är ett faktum och dokumenterat flera gånger om, bland annat i Danmark som vi läst om på sistone.

Sen handlar det om trovärdighet också. Med tanke på att det på tio år inte gått att bevisa något inkomstbortfall p.g.a. fildelning; både KTH och Harvard har försökt att hitta ett sådant samband utan att lyckats.

Överlag håller motståndarna till IPRED-lagen en mycket högre standard på inläggen och det är för bedrövligt att man måste bemöta osannolika påhopp om ens moral och karaktär. Vettiga människor, som är emot lagen utan att ens nödvändigtvis alla är vänner av fildelning som fenomen, ska sägas.

Jag hade fel, för övrigt. Det gick att hitta flera av nedanstående på The Pirate Bay, fler än jag hade trott. (Om man inte finns på TPB, är det försvinnande liten del aktiv fildelning.) Så låt oss se:

Torbjörn Flygt, författare, hittade jag en torrent för. Boken “Underdog”, har sålts i minst 349.000 exemplar. Men det var något år sedan, både fildelningspopularitet och försäljningssiffror ser ut att ha sjunkit sedan dess. Åsa Larsson, författare, har några fler torrents. Hon verkar vara populär i Norge av ljudböckerna att döma. Kanske en lite seminarietour där skulle löna sig för henne? Åsa kan också stoltsera med en bra placering på Svensk Bokhandels försäljningslistor från förra året. Hennes “Solstorm” har dessutom filmatiserats, och finns representerad online, och gick bra på bio. Det är dessutom en uppföljare på gång.

Björn Ranelid, författare, fanns inte fildelad alls. Han var dock den mest recenserade under en period förra året… kanske en tröst? Dick Harrison och Peter Englund, författare, verkar båda vara smått populära bland fildelare också. Det handlar visserligen inte om hundratals nedladdade böcker, men de finns där. Igen handlar det om ljudböcker eftersom e-böcker inte fildelas alls i princip, trots varningar om att e-böcker kanske helt plötsligt blir jättepopulära som man läst i en del artiklar idag. De flesta av oss vill ha en bok i sitt gamla format. Harrison har inte varit aktuell med något på sistone, men när det begav sig sålde han bra. Englund å sin sida sålde dessutom bra på pocket förra året.

Lena Koppel, regissör, gjorde en film senast 2004(?), Bombay Dreams finns fildelad men är inte en särskilt välspridd torrent längre. Dock är det ett bra betyg att en film som har några år på nacken finns att hitta över huvud taget. Filmen fick 300.000 i statligt stöd för att kunna genomföras, och drog in 5.395.895 i biljettintäkter och hamnade på plats 15 över det årets mest sedda filmer.

Colin Nutleys senaste film “Angel” finns inte fildelad alls som jämförelse. Den har heller inte gjort något avtryck i biljettförsäljning eller listplaceringar ej heller har jag kunnat hitta hur mycket statliga bidrag den fick. Jag passar på att redovisa Rikard Wolff här också, som förekommer i “Angel”, och dessutom lite annat smått och gott som finns att hitta online, bland annat lever fortfarande torrenten med P1s sommarprogram där han var värd. Det programmet säljs inte i någon form, vad jag vet, men det är belysande att folk fortfarande är intresserade av det, eller framför allt honom, och kanske något att tänka på för SR.

Kjell Åke Anderssons senaste kortfilm “Pirret” fanns om än inte särskilt många. Blir påmind om hur svårt det är att marknadsföra kortfilmer, så blir faktiskt lite glad för hans skull. Några försäljningssiffror för kortfilmen kunde jag inte hitta, det är en smal marknad och tilldrar sig inte lika mycket intresse för att inspirera till redovisning kanske.

Joakim Nätterqvist, Mikael Persbrandt, Peter Dalle och Stefan Sauk, skådespelare, går inte att jämföra på samma sätt som ovanstående. Som kuriosa kan jag dock berätta att “Yrrol” fortfarande är aktiv bland fildelarna (jävligt rolig film) apropå Dalle, och skulle inte bli förvånad om den fortfarande säljer. Persbrandt hålls dessutom aktuell via Beck-filmerna och i ovannämnda “Solstorm”. Sauk känns kanske inte högaktuell, men det är kul att folk fortfarande vill se den gamla godingen “Strul“.

Hannes Holm och Måns Herngren, regissörer båda två, var senast aktuella med “Underbar och älskad av alla”. Jag hade trott att den skulle vara lite mer fildelad än den visade sig vara, eftersom jag fått intryck av att den varit ganska populär på bio? Kunde dessvärre inte hitta några redovisade siffror dock. Om någon kan hitta det, släng upp det i kommentarerna i så fall, så redigerar jag in det.

Georg Riedel, musiker/kompositör, hittar man i samband med ett antal filer där Arne Domnérus är huvudattraktionen. Det är just sådana här filer som jag upplever som fildelningens stora fördel — gammalt och inaktuellt som inte gör sig i media idag, har fortfarande möjlighet att nå en ny publik. Dessutom finns det ju en och annan Astrid Lindgren-torrent därute, där han komponerat musiken. Att Georg Riedel och andra kompositörer sätts på skitdåliga kontrakt med skivbolag osv, tycker jag är väl värt att peka på faktiskt, i sammanhanget, även om det nog inte går att lagstifta fram förbättrade villkor för dessa; det måste lösas internt vid kontraktsskrivningen.

Martin Rolinski, artist, är för övrigt en sådan artist som lever väl av vad kompositörer skriver, vad jag förstår. BWO, gruppen som han är medlem i, är för övrigt ganska populära på fildelningsnätverken, och det syns på försäljningslistorna också.

Henrik och Magnus Rongedal, artister/låtskrivare, finns inte fildelade vad jag kan se, trots påstående om motsatsen. Lite synd kanske, har för mig att de är ganska duktiga. Fredrik Thomander, Matti Alfonzetti, artist/låtskrivare/producent, Jakob Samuelsson, artist, ej heller fildelade. Har heller inte hört talas om dem tidigare, kanske har missat något?

Jill Johnson, artist/låtskrivare, däremot, är tokhet i fildelningsnätverken. Men så är hon på topplistorna också. Claes Janson, exekutör och tolkare, fanns att hitta på ett samlingsalbum som promotar svenska artister. Monica Borrfors, artist, kan också stoltsera med en torrent. Lasse Tennander, musiker/kompositör/textförfattare, är även han representerad på olika samlingsalbum. Gemensamt för dessa är att de möjligen behöver synas MER för att nå ut bättre.

Eva Dahlgren, artist/låtskrivare, hade jag blivit besviken om jag inte hittade på fildelningsnätverken. Rätt mycket att hitta. Jag har funderat på att ladda ner den platta som jag har på vinyl redan, men hoppat över det hittills. Det är många gånger kul att återanknyta till sina gamla favoriter, något som jag gör emellanåt via fildelningsnätverk. Men bara om jag är välkommen till det, såklart, så det blir inte av att göra det med Eva.

Per Gessle, artist/låtskrivare. Det känns lite talande att den rikaste av alla signaturer på listan är den som fildelas mest av samlingen. Ulf Dageby, musiker/kompositör, är ytterligare en artist jag hade blivit besviken om jag inte hittat på nätverken, eftersom jag någonstans unnar honom att fortsätta vara populär. Nu får jag nöja mig med att bli besviken på honom istället.

Martin Ehrencrona, musiker/producent, Jacob Widén, Eric Lantz, Oscar Kempe, Magnus Sveningsson, artister/låtskrivare, vet jag inte vilka det är, och det vet man inte bland fildelare heller vad det verkar; de är alltså inte fildelade. Kanske ingår de i konstellationer i någon grupp jag inte är expert på? uppdatering: Magnus är tydligen medlem i Cardigans. (Tack Bengt!)

Slutligen känner jag till Joey Tempest, artist/låtskrivare, såklart, som fortfarande lever i allmänningen om än hans alster inte fildelas lika mycket längre. Lisa Miskovsky, artist/låtskrivare, däremot är lite mer aktuell och hennes musik lever starkt både på topplistor och fildelningsnätverk. Och så Niklas Strömstedt, artist, då. Som fildelas i viss mån men kanske av lite mer sentimentala skäl.

Det är nog inte någon överraskning att jag personligen sätter en persons popularitet i fildelningsnätverk i samband med hur pass mycket de säljer. Faktum är att man empiriskt tittat på detta och konstaterat det vara så. Om man nu upplever det som att när man fildelas så förlorar man pengar, kanske man ska jämföra med de som inte blir fildelade. Hur mycket pengar tjänar de?

Sluta stirra er blinda på exemplarsförsäljning, och börja se det som att ha ett kommersiellt gångbart namn istället. Fildelare är nämligen generellt sett storkonsumenter av kultur. Det är därför de reagerar på påståenden om motsatsen, och beslutar sig för att sluta köpa istället. Nu har en t.ex. ny facebook-grupp sett dagens ljus som reaktion.

Själv tycker jag att det är förbannat tråkigt att man behandlar sina fans som om de vore illiterata idioter och fiender. Fansen som utan att knota både köpt produktioner och betalat för dem via sina skatter. Vi har dyrkat er, följt er, gått på era konserter, sett era filmer — och lagt ut en jäkla massa pengar i processen. Tyvärr verkar vi ha skapat grogrund för en rätt otrevlig översittarattityd på kuppen hos de etablerade. Det kanske är vårt eget fel, när allt kommer omkring.

Den största ironin av dem alla är att min redogörelse för ovanstående kommer att väcka nyfikenhet och säkerligen leda till flera inköp efter att ha utforskat dem via fildelningsnätverken. Och jag unnar dem faktiskt det.

(Tack Klara, för dina kommentarer och hjälp med research till ovanstående inlägg.)

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,