37 “stjärnartister” har signerat en debattartikel i DN. Man är rädd för hatmail, minsann, och verkar inte skänka en sekunds tanke på hur hatiska de själva framstår med detta och andra notabla inslag i debatten. Det är alltså helt okej att anklaga miljoner svenskar för att vara moraliskt underlägsna, tjuvaktiga och lite allmänt icke-värda någon form av respekt, trots att debatten håller en hög nivå från de anklagade.

Sen struntar de i att ingenstans där systemet finns infört har några pengar landat hos artister, tonsättare eller andra kulturarbetare, och fokuserar helt på att det måste gå att förnedra fildelare och offra rättssäkerheten. Eller att ett stort antal oskyldiga människor dragits in i en rättskarusell som mer eller mindre förstört deras liv (om de anklagade varit vid liv, vill säga), eftersom det numer är de som anklagas som måste bevisa sig vara oskyldiga.

Skamligt av kulturarbetarna, när det till och med finns facit för att det är så det går till. Finns någon av dessa artister på några fildelningsnätverk, föreslår jag att de straffas genom att plockas bort därifrån. Varför promota dem, liksom? Men jag antar att inte många finns där, eftersom en del inte känns överdrivet aktuella. Exemplarframställningen är död, och vi ska piskas för det, anser de.

Riksdag & Departement skriver att EUs terroristlag ska röstas igenom inom kort. Där kriminaliseras uppmaningar till att genomföra terrorbrott, och tankarna glider över till vad som kommer att anses vara en dylik uppmaning. Fildelare framställs ju exempelvis vara jordens avskum, kanske lagen kan komma att vara behjälplig inom det området, om svenska kulturarbetare får bestämma? Jag hade tänkt att fråga när det skulle bli dags med offentlig prygel för fildelare, men så kom jag ihåg att det faktiskt ingår i IPRED-lagen att man måste betala för en annons och hänga ut sig i media när man blivit anklagad. Så det behövs väl inte då.

Klokbok skriver skitroligt om hur fildelning går till, förresten, behövde ett gott skratt efter den bedrövliga starten på morgonen. Rick redovisar lite siffror över hur IPRED-direktivet misslyckats i föresatsen att minska fildelning i Finland dessutom.

Uppdatering: Förresten, äger Niklas Strömstedt rättigheterna på alla bilder och filmer som finns på hans blogg?

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,