Nu har Sveriges författarförbund och Svenska förläggarföreningen med sina förgrundsgestalter sällat sig till de som vill föra in IPRED-lagen. Det som är extra intressant är att många av förespråkarna uttrycker sig som om det vore lagligt med upphovsrättsbrott idag. Alexander Kuprijanko försöker korrigera några felantaganden och påminner om den undersökning de på Sydsvenskan genomförde för lite sen. En undersökning som VA genomfört också.

Eva Dahlgren intervjuades av Aktuellt igår, och hon säger sig gilla fildelning och konfirmerar undersökningarna ovan. Tillsammans med Niklas Strömstedts uppmärksammade kluvenhet inför internetkulturen, ger det mig vibbar av att man inte riktigt förstått vad IPRED-lagen innebär. Det handlar verkligen inte om huruvida fildelning är okej eller inte, även om jag gärna tar den diskussionen också. Synd att Aktuellt-redaktionen kvaddade en ganska informerande kontrast genom att slarva bort Anna Troberg som den författare hon faktiskt är. Facebrookgruppen mot IPRED har för övrigt klättrat över 30.000-strecket nu.

Intressant nog verkar många tro att internetoperatörer tjänar pengar på fildelning. Till och med Timbuktu berör det ämnet, i en i övrigt utmärkt artikel. Det är viktigt att respektera fakta, skriver Peter Sunde, och onekligen verkar det vara en oändlig cirkel av gamla argument som redan har bemötts. Personligen har jag fått intryck av att internetoperatörer gärna såg folk använda fildelning i lite mindre omfattning. Så att de kan sälja in fler på samma linor eller så?

Bisonblogg tipsar om Ulf Ekberg i Ace of Base, ett starkt inslag i det svenska musikundret: “Jag har hellre hundra miljoner människor som lyssnar på min musik gratis än 100 000 som köper min skiva. Jag kan tjäna mycket mer pengar på de hundra miljonerna”.

Slutligen, blir lite grinig över att behöva skriva att “Jag, emma, tror på alla människors lika värde och tar öppet avstånd från rasism och judehat.” Varför försvara sig mot något jag inte gjort sig skyldig till, eller ens är medansvarig för? Känns som en trend… Detta föranlett av att Bo Rothstein kallar bloggosfären en kloak. Jättemånga andra har kommenterat hans artikel, Svensson går igenom några, läs gärna vidare om debaclet.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,