Sprid budkavlen: Det är dags för oss alla att börja maila riksdagen på allvar. Tydligen tar man intryck av statistiken i mailtrafiken, där IPRED-anhängare är övervägande kontributörer. Kalle Larsson, (v) hade vänligheten att berätta att hans inkorg i mail-lådan just nu har övervägande mail från de som vill ha IPRED-lagen. Så här kan det se ut. Hur nedslående det än kan vara att veta att det är enorma krafter i form av pengar som ligger bakom deras kampanj så är vi ändå många, många fler, och det måste vi låta riksdagsledamöterna veta.

Här kan ni hitta samtliga mailadresser till riksdagen (högerklicka och ladda ner, eller klicka på knappen i högermenyn där man selektivt kan välja riksdagsledamöter), 1. kopiera in adresserna i fältet för hemlig kopia, 2. lägg dig själv mot mottagare, och 3. signera dra iväg ett mail med  rubriken “Stoppa IPRED”. Skicka ett nytt mail så ofta du kan — varför inte ett varje dag; vi får inte låta riksdagsledamöter som inte har någon verklighetsanknytning med väljare tro att detta inte är en fråga som förenar.

Jag tar mig friheten att skriva ihop ett utkast (du kan hitta ett hos Anna också) för att förenkla för er som vill delta i mailprotesterna — lägg till, flytta om och dra ifrån som ni själva känner att ni vill bidra med, eller använd det som det är — men maila för bövelen.

Facebooks grupp Stoppa IPRED Nu är uppe i ca. 35.000 medlemmar, i skrivande stund. Det finns dessutom en namninsamling där för närvarande 13.600 har signerat. En i jämförelse liten grupps intressen borde inte vara viktigare än dina väljares.

Det är en direkt dålig lag som skapar legaliserad utpressning. Detta är inte något vi tror, utan har facit från andra länder. I Danmark tog en tonåring livet av sig, för att han inte visste hur han skulle klara av att betala musikindustrin efter deras hotbrev. Danmark tog nyligen beslutet att industrin måste bevisa ordentligt att någon begått upphovsrättsintrång, och att systemet med IP-adresser inte räcker till för det.

Vem som helst kan använda sig av någon annans IP-adress. Det är inte ett digitalt DNA som är lätt att få intryck av, utan ett telefonnummer som lika gärna kan vara en offentlig “kiosk” som ett hemmanummer, där trots allt många har tillgång till det.

I USA har bland annat en död farmor blivit anklagad för illegal fildelning, och det finns ett flertal vittnesmål om felaktigheter — som tydligt visar hur osäker processen är av vilka det är som blir anklagade. I Storbritannien har människor som inte äger datorer blivit anklagade för illegal fildelning och indragna i en rättskarusell utan dess like.

Folk får sina liv förstörda, oavsett om de är skyldiga eller inte till brottet de anklagas för. Så länge det är upp till den som anklagas för att bevisa sin oskuld, råder stor orättvisa i hanteringen. Industrin som ligger bakom brevutskicken, har inte visat någon önskan att förhålla sig rättssäkert eller rättvist. I USA börjar dessutom protesterna välla in och domstolar har börjat tala om att det måste krävas ordentlig bevisföring, vilket inte skett hittills.

Inte vid något tillfälle där dessa system existerar, har kulturarbetare fått så mycket som ett öre av de summor som betalats in. I USA ser för tillfället ett antal artister över möjligheterna att kunna stämma för att få ut pengar från den omskrivna “Napster-uppgörelsen” med Universal Music, Warner Music och EMI, till exempel, som aldrig delades ut bland några artister.

När det gäller att förlora pengar på fildelning har varken KTH eller Harvards professorer kunnat hitta något sådant samband. Detta är mycket viktigt att komma ihåg, eftersom hela argumentationen går ut på att artister på något vis skulle förlora på fildelning. Då den frågan inte ens är ordentligt bevisad är det orimligt att det argumentet ska kunna användas för att införa IPRED.

Roger Wallis, ordförande för SKAP, Svenska Kompositörer Av Populärmusik, kallar musikindustrins påstående om att försäljningen har sjunkit 60% för nonsens. Han påpekar att det varit förflyttning av pengarna till konsertscenen, och att den s.k. kassettavgiften drar in 200-250 miljoner per år till STIM en ökning från 35 miljoner per år, 2003.

Men det finns flera anledningar att vara motståndare till IPRED-lagen, än det gör att vara motståndare till fildelning som fenomen. Det är därför flera som skrivit på Stoppa IPRED inte nödvändigtvis är vänner av fildelning. Dock är alla är förenade i motståndet mot IPRED.

Det är bara att konstatera att lagen är orimlig i sina proportioner och vi vill inte ha den. Vi har sett hur det gått till utomlands och behöver inte gissa oss till hur det kommer att bli här.

Stoppa IPRED.

Uppdatering: Jag har inte lagt in några länkar eftersom jag är osäker på om länkar släpps igenom i mailen, eller hur många i så fall. Frågar någon om mer information så tänkte jag att det kan vara bra att ha resurserna samlade här i alla fall: Namninsamling |> Facebook-gruppen Stoppa Ipred |> vittnesmål från Danmark |> IP-adresser används i trådlösa nätverk |> exempel på felaktigheter som begåtts av lobbyn |> ytterligare historik över felaktiga anklagelser om illegal fildelning |> länk till artikel om britterna som anklagats för fildelning trots att de inte äger en dator |> artikel i NY-post om artister som stämmer förlag för att få ut pengar som samlats in i deras namn |> KTH1, KTH2 |> Harvard |> Uttalanden från Roger Wallis |> Forskare emot hårdare fildelningslag

* * *

Andra bloggar om: , , , ,