Det blir svårt att bevisa vem som fildelat från en ip-adress står det i svenskan. Lars Gustafsson medger att man på ifpi kommer att få “svårigheter” att bevisa att upphovsrättsintrång skett skulle saken hamna i en rättsal. Sen serveras även information från justitiedepartementet som säger att hemförsäkringen tar hand om eventuella kostnader för anklagade. Samtidigt gör Schlingman ett utspel och vill sätta gränser för när ifpi et al ska få ut uppgifter bakom ip-adresser. Är det bara jag som blir förvirrad över vad man tänkt sig använda lagen till?

Som av en händelse kan man läsa i PC för alla varför IPRED-lagen behövs. Sara Lindbäck på antipiratbyrån tycker att vi varit orättvisa i vår kritik över lagens beskaffenhet. Jag noterar att hon uttrycker det som att “IPRED är ett steg i rätt riktning”, vilket innebär att vi inte har dansat klart i och med detta. Då blir ju tanken, att när man konstaterar att lagen inte gör det den ska, som redovisat i svenskan inte minst; om det nu är minska fildelning, skrämma bort nya fildelare, eller så (vilket det misslyckats med i andra länder trots påståenden om motsatsen) — vad tar vid när IPRED “misslyckas”? Nätoperatörerna verkar få det jobbigt framöver.

Rasmus har skrivit lite om ifpi för övrigt, i Expressen; Grattis på födelsedagen, Ifpi. Inlägget inspirerade Mikael Nilsson att utveckla lite, och Christopher skriver om F-ordet.

Anna har äntligen lättat på förlåten kring “Not so Jolly Roger” förresten, hoppas ingen har missat! Thomas rapporterar att Gardell gör en Guillou.

FRA höll tydligen föredrag på Dreamhack, där de tänkt sig rekrytera nya medarbetare. Det var väl inte alla som gillade det riktigt. Nu är det inte bara FRA som är där och försöker fånga uppmärksamheten, även piratpartiet är på plats. Några som inte fick komma vad det verkar, var The Pirate Bay?

Till sist: Expressen upplåter nu plats för blogglänkar till sina artiklar om jag inte fattat helt fel, som de flesta andra tidskrifter online gör redan. Men liksom… hur? och var? Hittar till exempel inga länkar till Rasmus artikel, som jag vet är länkad till? Det löser sig väl.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,