Så blir IPRED-lagen. Det finns artister som tycker att lagen är dålig, och så finns det advokater som tycker att lagen är bra. Och fortfarande finns det de som påstår att vi måste införa IPRED, Henrik Alexandersson har beviset om att det är en lögn dock. Piratpartiet kallar förbättringarna “läppstift på en gris”. Mycket har sagts, här några smakprov:

Anna Troberg:

En annan mycket intressant detalj är att Asks presskonferens inte äger rum i anslutning till riksdagen eller justitiedepartementet eller något liknande. Nej, den hålls på Filmhuset på Gärdet. Det är ju inte utan att det känns helt rätt att en köpt lag presenteras hemma hos en av dem som var med och beställde den, eller hur?

Erik Laakso:

Jag vet inte vad som är kriterierna för att vara en värdefull svensk film och smaken är ju som delad men rent spontant kan jag tycka att skattemedel kanske inte är till för att försörja Colin Nutleys familj eller göra miljonären Jan Guillous filmdrömmar till verklighet och inte heller utgå som riskkapital till stora produktionsbolag som haft megasuccéer genom åren. I alla fall inte utan att skattebetalarna får tillbaka i form av utdelning i någon form om produktionerna går bra. Att få läsa artiklar från bidragsbeviljarna att unga stjäl från filmproducenterna när vi tillsammans är med och ser till att filmerna alls kan produceras är osmakligt.

Mary Jensen:

Återigen får vi se en sminkad lag som måste gå igenom till varje pris även om pudret krackelerar redan första dagen. IPRED är en omodern lag redan innan den träder i kraft. Det händer så mycket på marknaden. Den lagliga nedladdningen ökar, musik streamas och längtan efter att ladda ner avtar.

annarkia

Ska jag för att undslippa felaktiga kravbrev stänga av min trådlösa internetuppkoppling och stänga rummet på Skolkompassen? Vilket elände! Utan min dator krymper världen. Tiden  vrids tillbaks några varv med IPRED-lagen. Kontrollsamhället utökar sina domäner och krymper vår värld.

Jonas Almquist

EU:s Ipred-direktiv [blir] i sin svenska tappning, som en tragikomisk dödsruna över en hel industri som håller på att kollapsa. En industri som gömmer sig bakom artisterna och upphovsmännen, av vilka de allra flesta aldrig kommer att kunna nyttja och ha glädje av lagen; en industri som samtidigt rånar samma artister och upphovsmän på sina skivinkomster helt legalt utan att någon upprörs.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,