Det har ramlat in massor av tankar och idéer kring vad man kan göra för att förhindra eller protestera mot IPRED-lagen. Bojkott står högt på listan, även om det är viktigt att markera vilka som undantas från en sådan kampanj. En sida där man kan redovisa hur mycket pengar man avstått att lägga på industrin kan behövas. En del räknar till och med ut hur mycket pengar de därmed inte spenderar och skänker det till piratpartiet istället. Andra pratar om att göra en insamling av kulturprodukter, främst av de som lånat sig som förespråkare av IPRED-lagen, och skapa bokbål av detta på valborg. Eller i samband med första april, då lagen träder i kraft. Bortsett från att någon måste fixa med tillstånd och platser runt om i landet, är relativt enkelt att skicka ut en budkavle om detta när det närmar sig. Alternativet att bara dumpa en hög med kultur framför riksdagen har också nämnts, eller till och med skicka tillbaka alla sina köpta böcker till Jan Guillou el.dyl.

Mackan funderade på att skänka kultur till riksdagsledamöter, för att visa på hur mycket det är som skapas, trots upphovsrättslagstiftning och har lagt upp en efterlysning. Detta hörsammades av Petter, som lagt upp det på wikin för stoppa ipred. Administration av detta behövs och lutar mig gärna på Mackan och Petter för ändamålet. Kanske en lista med riksdagsledamöter som man “tjingar” och så kan var och en som hoppar på dra iväg skivor? Jag har cirka 20 tomma skivor här i hyllan som jag skulle kunna tänka mig att fylla upp med överenskommet material och skicka. Alla upphovsrättsinnehavare därute som vill vara med med sina alster, hojta till hos Petter och Mackan. Det kan kanske vara idé att lägga med pdf-filerna med KTHs och Harvards forskningsresultat angående fildelning?

Annonsering i stora tidningar har nämnts, kan berätta att en helsida på sid tre i DN går loss på cirka 250000 pix. Om någon orkar att försöka dra ihop pengar för ändamålet är det kanske något att fundera över. El Rubio är inne på att starta en intresseförening som kan hjälpa sådana som blir anklagade för fildelning framöver. Det har funnits en sådan “fildelningsförsäkring” som faktiskt bara för någon vecka sedan, eller så, la ner, kanske kan de övertalas att fortsätta sin verksamhet?

Många vill veta vilka svenska artister man kan lägga pengar på framöver, dessutom, en webbsida som tar hand om detta vore välkommet. Uttrycket “kreatörscertifiering” har nämnts, en stämpel som likt nyckelhål och rättvisemärkning kan fungera för underhållningsindustrin. Nef har slängt ut några idéer om alternativa webbsidor dessutom.

Det lite självklara, att inte rösta på partier som är för sådant som FRA-lagar och IPRED har såklart också nämnts. Kommunikation med våra folkvalda är viktigt, men de flesta känner sig pessimistiska om att det kan fungera och det är svårt att argumentera emot. Alla kan dock skriva insändare till regionala tidningar, försöka sig på debattartiklar osv. Prasselpress läser de fortfarande vad jag vet så sätt igång och skriv. När man skriver försök att hålla en röd tråd, till exempel utkvittning, eller att lagen river upp rättssäkerheten i landet. Om man försöker få med “allt” brukar oftast “inget” landa hos den som läser. Hjälp varandra att korrekturläsa och komma med tips och råd.

Några tankar dök upp om att man borde bedriva någon slags kampanj om att “våga vägra kvitta ut sig”. Det kanske kan vara ett budskap man kan rikta mot vänsterblocket. Själva omröstningen verkar komma att ske någon gång tidigast i januari, så det finns lite tid, jul- och nyårshelg till trots. Det andra är såklart att försöka identifiera vilka inom alliansen som fortfarande motsätter sig detta och visa vårt stöd till dem i förhoppning om att de våga rösta emot när det är dags. Här finns ett mailverktyg som JörgenL bistår med, där du kan plocka ut adresser du behöver.

Jag riskerar låta lite klyschig; men tillsammans är vi starka och det känns skönt att det finns så många idéer därute om vad man kan göra. Massor med bollar alltså, nu är det bara för alla som känner för det att springa med dem. Personligen laddar jag inte ner något svenskt längre, såvida inte artisterna uttryckligen sagt att de vill det. Det innebär att när jag shoppar loss, vilket händer väldigt ofta, finns de inte.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,