Som en reaktion på Aftonbladets fina bloggpris, där blogge kommer att sitta med i panelen när allt kommer omkring, har Rick tagit initiativet till ett minst lika fint pris: Stora Gammelmediepriset. Jag hoppar över att sitta med i hans önskepanel, men kommer att följa processen med stort intresse. Tycker det är en lysande idé, förhoppningsvis kan jag bidra med något så småningom. Björn Wadström passar på att utannonsera sin “Årets blogg alla kategorier” som han drog igång förra året.

Jag hoppas att ingen missat att Erik Josefsson börjat blogga. Erik, ni vet, vår man i Bryssel. (Måste komma ihåg att tipsa honom om permalänkar och “full text” i rss-flödet…) Här skriver han i vilket fall om ACTA, som fortsätter att vara hemligt ett tag till och hur förändringar i regler ska göra det svårare att påverka, om jag förstår saken rätt.

Karl Sigfrid försöker förklara varför han måste rösta emot sin egen övertygelse i riksdagsvoteringar. Jag har egentligen all förståelse för att man “måste hålla ihop”, förutsättningen han anger själv är att hålla vallöften och framstå som konsekventa. Jag tror nog de flesta tycker att det ska gå att lita på att ledamöter håller partilinje, men när väljare upplever att partiet går emot sin egen uttalade linje (eller ideologi) eller slår in på en bana som var helt okänd för väljarna, så kör det ihop sig helt enkelt och är väl det som är problemet.

På Wikileaks kan man nu hitta scannade kopior av brev skickade i Storbritannien till fildelare misstänkta för upphovsrättsintrång. Breven har hållits hemliga hittills, och innehåller dessutom en varning om att det är straffbart att publicera dem. (Tipstack Jonas)

Elsa Westerstrand på Fokus ställer frågan: “Vad händer med upphovsrätten när kulturen inte skapas av geniet, utan av kollektivet?”

Idag är det 19 dagar kvar tills det är lagligt för FRA att massavlyssna svenska folkets privatkommunikation.

Kommer bara vara sporadiskt uppkopplad under några dagar — det ska ätas julbord, umgås och faras runt. Det blir troligen därför inga uppdateringar av bloggen, på ett par dagar eller så. Tänkte att jag skulle hojta till om det, även om jag säkert dyker upp i kommentarerna vid behov. Tipsa gärna om vad som händer, så jag inte missar något!

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,