Stim har fått för sig att en pizzabagare spelar musik för sina gäster, och har stämt honom. Att bevisa sig oskyldig är inte det lättaste — i pizzabagarens fall har han bett gästerna skriva på en namnlista där de intygar att han inte spelar något. Marcin berättar hela historien. uppdatering 7/1; det är inte Stim som stämt, utan Sami.

I USA har man som bekant lagt ner masstämningar, och fokuserar uteslutande på att skicka brev till fildelare. Tanken är att man vid tredje varningen ska få sitt bredband avstängt. Detta har gjort att företaget som tidigare använt mer eller mindre omoraliska metoder för att fånga fildelare nu befinner sig utan uppdragsgivare.

På Nya Zeeland struntar man i det där med “tre varningar sen åker du ut”, som är illa nog ska sägas, utan hoppar direkt på avstängd internetlina då någon blir anklagad för upphovsrättsintrång via internet. Själva anklagelsen räcker alltså för att stänga av internet enligt de föreslagna reglerna. Detta påverkar företag, skolor och andra offentliga inrättningar som har internet, och sätter dem i en ganska vansklig situation.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,