95 procent av all musiknedladdning olaglig, står det på di.se. Uppgiften har de fått från Ifpis digitala musikrapport. Det är onekligen en rätt rejäl andel, får man säga, och den ifrågasätts av ex. ArsTechnica, som undrar hur musikindustrin kan göra så mycket som en spänn under de förutsättningarna. Några sidor senare i samma rapport, där siffran 95 procent redovisats, kan man läsa sig till att det nog rör sig om 18 procent, när allt kom omkring.

En som också ifrågasatt siffrorna i rapporten är Erik Hultin, som plockade fram miniräknaren för att kontrollera dem och upptäckte flera diskrepanser. Han är rätteligen förbannad över att lögnerna tillåts florera såpass till den milda grad, att det ligger till grund för grovt integritetskränkande lagstiftning.

Rasmus Fleischer på Copyriot, som tycker att di.se var lata, har jämfört förra årets rapport från Ifpi med årets och gjort en gedigen genomgång. Frankrike framhålls av intresseorganisationen som ett föredöme med sin inställning att användare ska stängas av från internet, om de bryter mot upphovsrätten. Rasmus tycker sig dessutom se tecken på att tjänster som spotify och last.fm tolereras för ögonblicket för att så småningom undergrävas till förmån för egna tjänster.

Något som Torrentfreak också tar fasta på i sin genomgång av rapporten, är att man på Ifpi identifierat fel de begått hittills i sina internetstrategier, trots att det såklart vimlar av traditionella anklagelser om fildelning.

Men det för mig mest uppseendeväckande är att talesmän på Ifpi rapporteras säga aldrig ha trott att varje illegalt nedladdad kopia innebär ett förlorat köp. De har mest bara låtit massmedia tro det, om man ska tolka uttalandena på Torrentfreak korrekt.

Ifpi har för övrigt haft åsikter om att ungdomsorganisationen för Piratpartiet — Ung Pirat — nu får statsbidrag. Tanken är att man inte får ifrågasätta gällande lagar och regler, och man går till och med så långt som att försöka låta påskina att ifrågasättande i sig är samma sak som att begå en olaglig handling.

Det är en ganska allvarlig trend vi sett de senaste åren där det ofta framställs så som att den som kritiserar lagar, i princip begår en brottslig handling. Inte så konstigt när Ifpi gör det kanske, men det är ett problem är att media rapar upp sådana tankar.

I stort, kan av någon anledning Ifpi säga ungefär vad som helst, utan granskning i media. Jag undrar mest varför det är så?

Med tanke på vilket oerhört grepp de har om den lagstiftande församlingen i dessa frågor är det faktiskt på tiden att de nagelfars. Det är högst oroväckande att deras lögner kommer undan gång efter annan.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,