Jag erkänner rakt av att jag inte helt förstår nyheten om att flera myndigheter som behöver få tillgång till FRAs insamlande av information bland vanliga svenssons kommunikation, kommer att behöva mer kött på benen. Men visst uppstår lite funderingar och det blir dessutom lite lattjolajbanlåda när man i nyheten relaterar till den nya FRA-lagen som SKA träda ikraft, med tanke på att den faktiskt redan har trätt i kraft. Det är den där uppdateringen som skapades på en eftermiddag som är på gång som avses, antar jag, snurrigt värre.

Tolgfors säger att det beror på integritetsförstärkningarna så att det är därför vissa myndigheter blir utestängda och jag blir än mer förvirrad. Just integritetsspörsmål handlar normalt sett om att man avlyssnar urskiljningslöst — inte vilka som får ta del av avlyssningen, upplever jag det som. Sen är det omöjligt att inte reflektera över att det tydligen fungerat bra för nämnda myndigheter innan man beslutade sig för att avlyssna alla medborgare. Som sagt, jag förstår faktiskt inte vad nyheten innebär — det luktar många begravda hundar här.

En sak är klar dock; det som många av oss som motsatt oss slentrianmässig avlyssning av det här slaget varnat för, är att väldigt många kommer att vilja ha tillgång till det här smörgåsbordet. Om vi nu är tänkta att tycka synd om de som inte får plats vid det, upplever i alla fall jag det som att man missförstått protesterna grundligen.

Jonas Nordgrens fyraveckorsmaraton mot kontrollsamhället generellt, och FRA specifikt, tar sin ända på fredag. Magnus Andersson (cuf) (facebook och blogg) har kommit med det strålande initiativet att uppmärksamma detta, och fira av denna medborgarrättskämpe under hans sista timma på fredag. Mellan 16-17 den 30 januari kan alla som vill delta i ett mingel för att göra Jonas sällskap, som rapporterats se lite trött och kall ut den sista veckan. Jag ska försöka ta mig dit, definitivt, och hoppas att fler gör det. Jonas är en hjälte som jag ser det så har ni tillfälle, titta förbi och tacka för engagemanget. Om ni inte kan på på fredag, så gärna under dagarna fram tills dess.

Uppdatering; läste just detta på Jonas blogg, och tänkte att det vore synd om folk missade det:

Det dök upp en före detta FRA-anställd idag. […] Han sa att han stödde protesten helt och hållet. Det är en stor skillnad på att sitta och lyssna på radiosignaler i ett par hörlurar och att analysera ditt vardagsbeteende med en dator.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,