I Storbritannien säger en minister att “man kan inte ha ett system där man talar om att arrestera tonåringar i sina sovrum”. (Tack för tipset Jonas.) Planerna att stänga av internet för fildelare kommer inte att genomföras för att det helt enkelt inte praktiskt genomförbart. Det låter positivt, men osäkerhet råder om det “gradvisa system” som innebär fortsatta varningar via nätoperatörer, är mycket bättre. Även där uppmuntrar för övrigt politikerna skivbolagen att ordna lagliga alternativ, för övrigt. En nyligen släppt rapport har dessutom inspirerat till rubriker som “rädda framtiden genom att förstöra internet”.

Det där med lagliga alternativ och hur svårt det verkar att vara att få till det, illustreras väl av den senaste nyheten om Spotify. Musik ska “rensas” bort och dessutom ska den musik som finns kvar förses med “landsgränskontroll”, dvs, det ska bero på vilket land du befinner dig i om du har rätt att lyssna. Copyriot påpekar att det är bra att detta dyker upp nu, innan det blivit försent att hitta alternativ till låsta centraliserade lösningar. Förresten; i sin iver att inte tillåta människor att höra musik via youtube man inte betalat för, lyckades Warners censurera sig själva. Felet åtgärdades efter att, vad man får anta, upphovsrättsadvokater kontrollerat att materialet var okej.

Google har lanserat en tjänst som kontrollerar om din internetleverantör stryper din uppkoppling. Flera nätoperatörer bromsar till exempel bittorrent, ett fildelningsprotokoll som i sig inte är olagligt.

Mårtensson jämför problemen grundaren till Aftonbladet hade när det begav sig, med The Pirate Bay. Tycker att hans tankar om att skapa nya namn för TPB illustrerar fint varför man inte kan stänga ner en site hur som helst.

En tysk borgmästare, Jens Knoblich, i Hohenstein har annonserat att han gått med i det tyska Piratpartiet. För de som kan tyska finns hans blogginlägg här, rubricerad “Ich bin ein Pirat”.

En amerikansk statsvetare drar slutsatsen att internets demokratiserande effekt är försumbar. Anledningen är den digitala klyftan, att flera grupper inte har tillgång till internet. Funderingar som jag själv haft emellanåt, och som känns mer och mer viktiga. Fortfarande blir det så att även om nya, och flera, röster hörs i debatten är det stora grupper människor som förblir “orepresenterade”. Därför blir jag lite ledsen när jag läser att förslag som är tänkta att hjälpa pensionärer ut på internet ratas. Anledningen? För att det finns yngre människor också, som kan behöva hjälp.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,