Sam Sundberg har skrivit ihop en liten skön kommentar om hur han känner det inför att hans och Anders Rydells bok “Piraterna — De svenska fildelarna som plundrade Hollywood” nu finns att ladda ner från The Pirate Bay. Tvivelsutan lär artikeln i sig öka intresset för boken, och kanske kan han slå till på det lilla huset han haft ögonen på, så småningom. Jag håller tummarna i alla fall, de flesta som jag snackat med har sagt sig gilla boken skarpt.

Andreas Ekström var däremot inte alls imponerad, men lite osäker på om det är pirater eller boken som skapar olust hos honom. Han nämner något som vi ska bortse från, och det är att det är tveksamt att placera skulden på den som är utsatt för brott. Alltså, skivbolagen bör inte ifrågasättas, eftersom folk fildelar. Samma situation lär i så fall uppstå för oskyldigt anklagade som förlorat sina möjligheter att försvara sig, som ny lagstiftning dessvärre innebär.

Dessutom undrar Andreas hur man ska konkurrera med gratis. Ramlösa skrev jag om härom dagen, de flesta Open Source-produkter fixar det där rätt fint också. Det saknas inte exempel på där man konkurrerar med “gratis”. Men jag undrar om han möjligen inte menar hur ska “jag” konkurrera med gratis, “jag” vet inte hur man gör. Liten, men väsentlig skillnad. Nu finns det i alla fall rapporter som pekar på att fildelning är positivt för olika sorters intäkter, så helt hopplöst kan det inte vara. Det finns en hel del att fundera över och ifrågasätta, och som Dan Jönsson konstaterar i DN; det är inte helt lätt. Sen har BTs nöjesredaktör lite att säga om saken dessutom.

Med jämna mellanrum dyker upprop om bojkott upp. En som spridit sig de senaste dagarna är ett initiativ från Svensk Myndighetskontroll som föreslår tre veckors köpstopp i protest mot Ipred-lagen. Flera bloggare har hörsammat uppropet, och jag tar mig friheten att kopiera in en uppräkning med hjälp av Jonas; Anders Widén, Sidvind, Ett otyg, Zacs åsikter, Moderata karameller, Scratches and Dust, Farmor Gun, Satmaran, Thomas Hartman, Kulturbloggen, Calandrella, Christian Engström och Argast Nu. Jag vet av erfarenhet att det är svårt att få till det här — en stor ironi med tanke på hur det påstås att människor är snåla och inte drar fram lädret i första taget.

Erik Josefsson (v) försöker samla ihop till ett svenskt Nej till förlängning av upphovsrätten på inspelningar. För den som inte känner till den här frågan, finns en fantastiskt pedagogisk film som Sound Copyright satt ihop. Jag efterlyser liknande filmer på svenska, om någon känner att de har tid och talang för det.

Till sist: Dagens bästa läsning var nog i alla fall debattartikeln i Aftonbladet, där Anna Petersson, Mikael Nilsson, Jon Karlung och Mark Klamberg skriver om hur vi lurats angående FRA-lagarna.

Missa inte heller Minds uppspaltning av problemet med mjukvarupatent.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,