Jag läser hos Peter Sunde att de är förbaskade på att så lite plats avsatts till åhörare i rättegången mot The Pirate Bay. Händelsen är såpass stor och viktig att man nog borde fundera över hur man tillgodogör intresset för att följa den tycker jag personligen. Bambusing och streamingtjänster borde finnas tillgängliga inte minst.

Det här är helt enkelt inte en “Stockholmsfråga” för en handfull intresserade, det är en principiell, stor och avgörande händelse som måste tas på allvar.

Anders Rydell gör ett bra jobb i Aftonbladet och beskriver hur rättegången är politisk, att det är en frihetskamp det handlar om. Han berör även något jag funderat över ofta, den nya sortens klassamhälle som vi står vid randen av. Isobel Hadley-Kamptz skriver dessutom fantastiskt bra i Expressen om hur upphovsrätt inte är självklar, och avslutar med att undra “varför alla politiker tycker att en viss branschs slumpmässigt hävdvunna villkor är viktigare än hela samhällets bästa”.

Dessutom blev jag positivt överraskad av DNs artiklar igår som behandlade ämnet, det är inte utan att jag känner att allt vårt tjat om detta nu äntligen börjar lämna spår i den offentliga debatten. Jag tar risken att låta lite självbelåten, men att media som traditionellt ignorerat frågorna skulle vara så här nyanserade upplever jag beror på att de fått tillgång till mer och mer opinionsbildning och information. Information och tankar som framförts av just “pirater”. Anna Troberg tar upp hur viktigt det är att frågan lämnar bloggosfären och hur vi kan hjälpa varandra att åstadkomma det.

Kampen mot det kontrollerande samhället pågår överallt i världen. Vi i Sverige ligger i framkanten och det ska vi vara förbaskat stolta över, även om vi känner att det misslyckas emellanåt. Inom EU pågår lobbyverksamhet för att införa avstängning av internet som straff för fildelning, som på olika sätt motarbetats. Förslaget dyker dessvärre upp om och om igen i nya skepnader — nu senast via Medina-rapporten och jag har tappat räkningen för vilken gång i ordningen det är. Tysklands beslutsfattare har sagt nej till dylika planer efter att ha satt sig ner i samtal med nätoperatörer.

Men envisheten att få igenom det består, så vi måste vara lika envisa. Det är vi som kan och vet som har ansvaret för att andra ska kunna och veta.

Så jag skiter för ögonblicket i att massor av energi försöks sno till att försöka definiera huruvida Piratpartiet är höger eller vänster. Skiter i att jag “ska” skämmas för att vara piratpartist, att jag ses som snorunge alternativt allmänt moraliskt underlägsen. Jag vet vad som står på spel trots att det skrivits spaltmetrar där mitt ansvar i egenskap av fildelare efterlysts eller klankats på; samhället är inne i en katastrofal utveckling och det är allt jag egentligen behöver veta för att motivera mig att försöka stoppa det.

Det är såklart omöjligt för mig att skita i allt, det gör jag inte, jag är inte mer än människa (tack och lov). Men jag säger det för jag vill verkligen trycka på att vi som valt att ta ställning mot kontrollsamhället många gånger dras in i diskussioner och resonemang som är designade för att hålla debatten på mattan, medvetet eller omedvetet.

Tid till eftertanke och resonemang är viktigt, men vi är inga proffs och ser inte alltid när det handlar om eftertänksamhet eller renodlad destruktivitet mot själva rörelsen. Jag skriver detta i förhoppning om att det kan inspirera till flera att säga ifrån, att dela med sig av sin kunskap i de här frågorna och vara beredd att lägga lite fotarbete på att stoppa de digitala stridsvagnarna.

Sitter du på staketet och är rådvillig, fortsätt läs, läs, läs. Hoppa inte över den här frågan för den angår dig mer än du tror.

* * *

Christian Engström (pp) har satt ihop ett schema för rättegången mot The Pirate Bay, tack för det.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,