Gottfrid Swartholm, Anakata, gav ett mer självsäkert intryck än Neij gjorde tidigare idag. Gottfrid svarar klart och tydligt på Roswalls frågor och bidrar till och med frivilligt med information längs vägen. Under själva förhöret fick i alla fall jag känslan av att de som lyssnade fick möjlighet lära sig lite om hur “ohierarkisk” strukturen är. En icke-traditionell struktur som är väldigt vanlig online, och inte minst ett sätt som Piratpartiet fungerar organisatoriskt.

Livesiten är ett typiskt sådant exempel — någon, ingen vet riktigt vem, tyckte att det skulle finnas en resurssamling för att information kring rättegången. Sagt och gjort sa några och många har bidragit med vad de kunnat. Allt från förslag på vilka siter som ska följas, till utseende, funktioner och mjukvara. Daniel Nyström (pp) är väl den som fått ansvaret — kanske mest för att det var han som föreslog mjukvara och därmed fick bollen i knät. Samtidigt sitter det flera andra på olika ställen i landet och ser till att utrustningen orkar med trycket.

Tycker dessutom att Anna ger väldigt bra exempel på hur kommunikation kan se ut lite lagom lösryckt ur sitt sammanhang, för det var en tanke som följde mig under dagen. Hur det citerades ur mailkonversationer och hur det för mig inte riktigt låter så sinistert som det kanske är tänkt att göra.

Jag får t.ex. inte riktigt grepp om huruvida det finns några bevis för att The Pirate Bay tjänar en massa pengar, vilket vara något advokaterna är inzoomade på. Det frågas om några procentsatser som skulle tillfalla Carl Lundström ofta, men det känns hela tiden som om det spåret rinner ut i sanden på något vis.

Överlag fick jag intryck av att rättens ordförande börjar bli lätt irriterad på advokaterna på åklagarsidan, det allra sista var en jättesuck över att nytt material ska presenteras i morgon, det ryktas till och med om ett litet utbrustet “fasiken”. Jag misstänker att det är lite mer bångstyrig samling än normalt.

Noterar att man nu inte hunnit med det som stått i schemat — lite lattjo med tanke på att det varit några halvdagar hittills. I morgon är det Peter Sundes tur.

En sak är klar, det är lite roligare att lyssna på rättegången just nu.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,