Mitt liv har genom åren berikats av fantastiska bidrag från den kreativa sektorn. Jag har gråtit till filmer, flämtat imponerat över fantastiska fotografier, hånglat till musik och blivit betagen av tv-serier och dataspel. En stor del av mina pengar har gått till dvd-samlingar, serietidningar och böcker. En prioritering jag gjort, för att jag upplevt det vara värt det.

Men med tiden har jag blivit allt mindre benägen att sponsra de negativa aspekterna av kartellbildningarna inom kultursektorerna. Visserligen har jag all förståelse för att man är orolig över att behöva konkurrera med gratis. Det är dessutom viktigt för mig att folk kan förtjäna sina uppehällen genom att syssla med det de älskar.

Jag kan inte acceptera att mänskliga rättigheter undergrävs emellertid. Handelsavtal som ACTA, genomförandet av Ipred, spärrfilter av lagliga webbsiter, hot mot kommunikation och åsiktsfrihet väger tyngre än min respekt för enskilda artisters oro.

Medans jag skriver detta har upphovsrättskarteller fri tillgång till politiker och lagstiftning. Avsikten är inte att vara rättvis mot samhället i stort, utan att låsa fast ett övertag till vissa representanter ur viss industri, kosta vad det kosta vill.

Följden blir att jag köper färre filmer än jag brukar göra normalt. I år har jag inte köpt en enda. Jag börjar känna mig tveksam till planerade utlägg för tv-seriesamlingar. Jag saknar något alldeles förbannat att gå på bio. Jag har till och med börjat känna tveksamhet inför att köpa böcker.

Så när “goda” nyheter presenteras på det här viset konstaterar jag att jag mest bara blir lätt illamående. Dessa koncerner har i mina ögon försatt sina chanser till respekt för länge sedan, inser jag. De borde ställas till svars, inte minst moraliskt, för den utveckling de bidragit till med sin penningstarka lobby.

Imorgon röstas Ipred-lagen igenom. Tack så mycket för det Warners, Universal, Sony och ni andra. Gratulerar till er makt och era inkomster, gratulerar att ni får styra nätoperatörer och politiker obehindrat. Extra gratulationer till er för att ni lyckats undergräva rättssäkerhet och politikers respekt för medborgare.

Jag kommer såklart inte att lägga en spänn på era företags produkter — det har gått alldeles för långt nu. Det skulle inte förvåna mig det minsta om detta framväxande motstånd kan komma att användas som motivering för att bedriva lobbyverksamhet om tvångsbetalning till kultursektorn. Kultursektorn som det kallas, fast det handlar om konglomerat som vill äga marknaden och styra internet och kliver över lik för att få till det.

Grattis till er och dra åt helvete, era jävlar. Jag säger det innan ni får rätt att stänga av webbsiter som min inom överskådlig framtid.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,