En av forskarna vid Lunds universitet, Måns Svensson, är intervjuad i svenskan. Där hittar man följande guldkorn till citat:

Tittar man på vad bloggare och andra engagerade tycker i den här frågan så menar de att “vi har inget emot att betala”. Det som stressar är istället att lagstiftarna vägrar inse att världen ser annorlunda ut och att man tvingar in dem i ett ologiskt beteende. Det går inte att sätta tyglar på människor beteende.

Ann-Catrin Brockman har gått igenom vad som historiskt ansetts vara hot mot kulturen. Smakprover av hoten finns också i bildform hos Infallsvinkel. Även om det är lätt att skratta åt tokerierna, blir det ändå med en rysning med tanke på vilka medel upphovsrättsindustrin tar till.

På Irland har man i princip öppnat flodportarna när nätoperatören Eircom måste spärra möjligheterna att surfa till olika siter för sina kunder. Utan att webbsidor online konstaterats vara olagliga, måste nätoperatören spärra dessa om så upphovsrättsorganisationen vill. Detta är ett tillvägagångssätt de tänkt sig införa i alla länder — ha nätoperatörerna under tummen.

GDs ledare kräver klarspråk om ACTA. Hemliga förhandlingar har pågått i flera år om ett avtal som i princip kommer att påverka vår lagstiftning. Det är faktiskt märkligt att inte någon stannar upp, som deltar i förhandlingarna, och ifrågasätter vad i jösse namn de håller på med. Lagstiftning är för samhällets bästa, inte oligopolistiska affärssyndikat. Även UNTs ledare tar upp hemlighetsmakeriet kring ACTA.

Håkan Mörnstad skriver i HD om PKU-registret och de planerade användningarna av det. Han pekar på de potentiella ändamålsglidningarna och ser hur förändringen öppnar för missbruk. Ibland tänker jag själv att det är lite märkligt att ett forskningsregister i princip är tänkt att behandlas som ett brottsregister. Vem vill hjälpa forskningen då, liksom?

Datasolution har skrivit ihop en optimal krasch-kurs i Ipred.

Linda Skugge har lyckats röra upp en del damm, och liksom Mymlan har jag förvånat sett flera kommentarer som är av arten “att ni bara orkar”. När jag är ointresserad skriver jag helt enkelt inte om det. Däremot tar Mymlan upp något som är väldigt viktigt i jämförelse: Varför är det så få som bryr sig om Davit Isaak? Ska sägas att det är knappast ointresse som legat till grund för att jag inte skrivit om det. Även om det är riktigt fult att köra skamkortet för att tvinga fram engagemang — skriv under protestlistan. Uppdatering; du kan hitta fler resurser om Isaak här.

Idag fortsätter rättegången mot The Pirate Bay och förhandlingarna drar igång kl. 13.00. Det går att följa kommentarerna på livesiten Piratpartiet tillhandahåller.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,