EDB Business Partner sägs vara ledande i Norden på IT-tjänster och är bl.a. Postens nya samarbetspartner. På avdelningen i Örebro jobbade Jonas Bergling, piratpartist, som efter att ha chattat med läsare på Nerikes Allehanda om partiets olika frågor fick sparken.

Han var inhyrd från ett bemanningsföretag och hade blivit lovad anställning och hans närmaste chef var införstådd med hans politiska engagemang. Jonas har varit noggrann med att inte blanda ihop arbetet med sitt politiska intresse och i den berörda chatten sades inget kontroversiellt. Det kom därför som en chock när han fick besked om att inte komma tillbaka till EDB.

Det skickar ut ganska allvarliga signaler när företag beter sig på det här viset — anställda på EDB får inte ha åsikter.

Vad anser t.ex. Posten om att en person som i det här fallet aktiverat sig för att skydda budbärarimmunitet och brevhemlighet får sparken för den åsikten? Sen undrar jag så smått hur redaktionen på NA känner det när någon som ställer upp och debatterar en fråga som är högaktuell får sparken för det?

Det blir svårare och svårare att föra debatt när premisserna är att man inte får ha åsikter offentligt. Anonymitet slås på från alla möjliga håll och kanter och när man är öppen får man sparken från sitt arbete.

EDB behöver granskas. Med kontor över hela Norden finns det all anledning att fundera över hur de behandlar sina anställda och hur långt företaget tycker sig kunna få bestämma över personalens fritid, åsikter och tankar. Hur detta påverkar kollegorna som är kvar på företaget är det inte så svårt att tänka sig.

Jonas Bergling har fått betala dyrt för sitt engagemang i Piratpartiet. Jag blir så himla ledsen för hans skull och hoppas att EDBs ledning inte går ostraffade ur den här historien. Man ska inte behöva känna att man riskerar sitt arbete för att man engagerar sig i Piratpartiet, något annat parti eller samhällsfrågor heller för den delen.

Det får inte gå till på det här viset. En demokrati förutsätter åsikts- och yttrandefrihet. Ett stort företag borde inte kunna få sätta demokratiska fundament ur spel.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,