Jag får ofta frågan hur man gör, för att undvika att åka dit för illegal fildelning eller fastna i avlyssningar. Egentligen vill jag inte grotta ner mig i funderingar över sätt att lura systemet — för jag tycker att systemet ska ändras. Lagstiftning som inte är ämnad för samhällsekonomiska fördelar ska helt enkelt bort.

Genom att fundera på hur man ska lura systemet ökas bara föraktet för politiker, respekten för rättsstaten sjunker med alarmerande hastighet och medborgarna uppfostras att skita i lagstiftningen för att lagstiftaren (ofta utan att förstå det) ignorerar samhället.

Jag är själv ingen expert på hur man gömmer sig. Jag krypterar t.ex. inte mina mail ännu för jag känner motstånd till att bete mig “som en kriminell” bara för att få föra ett privat samtal. Så småningom kommer jag att göra det såklart, staten tvingar mig ju till det. Inte minst har jag ju ett ansvar för de som vill kontakta mig.

Så visst finns det anledning att fundera över hur man ska skydda sig mot staten och de som fått carte blanche av staten (Ipredlagen) att trampa på oss. Ett av de största problemen med detta, som jag upplever det, är känslan av falsk trygghet olika verktyg kan ge.

Krypterade mail garanterar t.ex. inte att de som kommunicerar med varandra inte kartläggs. Någon som t.ex. mailar krypterat till en tidning blir registrerad och innehållet i brevet blir sekundärt.

När jag då här listar lite olika sätt att vara tryggare online hoppas jag att alla håller i bakhuvudet att det inte finns några garantier annat än genom att lagar förändras. Detta kan alla åstadkomma genom att hålla debatten vid liv och inte minst rösta in Piratpartiet.

Ideologiskt hållbara tjänster:

OneSwarm — Ett verktyg som gör att man kan fildela anonymt med bittorrent i kompisnätverk. Tommy har satt ihop en liten manual för hur man gör och Buddy Jesus har gjort en lite mer omfattande dito. Som det står i en FAQ; om du litar på dina vänner kan du lita på OneSwarm.

OTRanonymisering kryptering för chattprotokoll. Här finns en svensk manual för windows.

Surfa anonymt — Det finns flera olika varianter, bland annat kan man använda sig av s.k. proxytjänster som kan kännas lite halvkrångliga. En annan, enklare, variant är dessutom Tor som skickar runt kommunikationen via flera andra servrar, IDG har en guide. Dold.se är en sådan tjänst också.

Relakkssurfa och fildela anonymt. Tjänsten innebär att du gör precis som vanligt bara att du skapat en tunnel där Relakks ip-adress syns och inte din egen. De har haft lite tekniska bakslag men är tillbaka i matchen.

Kryptering av mail — här kan du läsa en beskrivning av hur kryptering fungerar och med länkar till fördjupningar hur man gör med olika mailklienter. Dock saknas guider för macintosh, så här kan man hitta en sådan. Uppdatering; ett alternativ till kryptering kan vara hushmail, läs mer hos Jonas.

OpenDNSEtt sätt att komma förbi spärrfilter som blir mer och mer vanligt i och med att siter censureras alltmer. Tanken är att du som användare ska kunna tillgodogöra dig information som du själv anser dig behöva. En relativt enkel inställningsändring på din dator, och du kommer förbi olika spärrfilter. Den kan också ställas in så den är “barnsäker” om ni är flera i familjen som delar på datorn.

Som synes har jag inte kunnat hitta några lösningar för hur man hanterar det faktum att man spåras med hjälp av sin mobiltelefon och att sms registreras. Det finns fortfarande möjlighet att skaffa sig en telefon med kontantkort och telefon som byts ut ofta osv, för att försvåra den sortens kartläggning av dig.

Jag inser att många av de här lösningarna kommer att kännas svåra för en del. Vissa av applikationerna har kommit långt i sin utformning, man har gjort det så enkelt man bara kan. Men stöter man på problem, inte förstår vad saker och ting betyder så finns det alltid massor av människor som mer än gärna hjälper till.

Inte minst hjälper man faktiskt till genom att ställa frågor — uppgraderingar och förbättringar är beroende av det. Kolla gärna på de olika hemsidorna efter forum eller chattkanaler — eller hoppa in i en chattkanal nära dig för att ställa frågorna.

Uppdatering; i kommentarerna ges ytterligare tips, utläggningar och fördjupningar i problematiken.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,