Att vara tvungen att “ta obekväma beslut” är inte riktigt samma sak som att rättfärdiga undergrävande av rättssäkerhet och mänskliga rättigheter för folk. Det är Beatrice Ask (M) inställning till att hälften av de tillfrågade i en sifo-undersökning inte vill ha Ipred-lagen.

Det är självfallet vi, medborgare, som avgör om lagstiftningen är bra eller dålig — vi är inte en enormt stor grupp barn som behöver kontrolleras. Ungar som kanske behöver tvingas att äta upp broccolin går liksom inte att jämföra med en befolkning som vill värna om ett privatliv och bibehållen rättsstat.

När privatliv nedmonteras i upphovsrättens namn är det inte “obekvämt”, det är ett enda stort svek. Forskning och utveckling till och med får stå tillbaka för att några enormt stora bolag ska kunna kontrollera marknader. När det förhandlas om handelsavtal som ACTA upphöjs särintressen till rådgivare och politiker och medborgare utestängs. Sedan belönas samma särintressen genom att få lagstiftning tillhandahållet av politikerna i andra sammanhang.

Vill inte svenska politiker (för detta gäller både (S)-block och (M)-allians) ha en demokrati och rättsstat? Varför håller de på att slarva bort det annars? Demokrati och rättssäkerhet nedmonteras med en svindlande hastighet och det är inte “obekvämt” — det är rent ut sagt farligt.

Man har i och med Ipred-lagen slagit in på en bana där man gör befolkningen till sina fiender och stämplar dem som kriminella, skänkt bort rättsskipning till korporationer och tagit bort rättigheter för medborgare. Samtidigt resoneras det som om det vore en veckopeng man håller tillbaka.

Detta fungerar som ett rysansvärt bra exempel på hur politiker resonerar — det måste bli ett slut på deras inställning att folk ska styras istället för att representeras.

Politikerna som står bakom detta har inte i en riksdag att göra. Det är befolkningen de ska representera, inte mäktiga korporationer. Undertecknad är vuxen nog att se det med förfärande tydlighet och tänker implementera den kunskapen nästa gång hon röstar. Förhoppningvis får jag med mig några stycken, för så här kan det förbanne mig inte fortsätta.

* * *

Rasmus pekar ut några fakta som är fel i presentationen av Ipred i svenskan.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,