Tyckande må vara okvalificerat emellanåt, men å andra sidan är det just en åsikt Mats Svegfors, vd på Sveriges Radio, för fram i Resumé när han uttrycker sig så om bloggare. Ironiskt nog, missar han att människor inte är mer än människor oavsett. Hans egna åsikt blandas nu in i det övriga ständiga pågående surret online. Det man enligt honom inte riktigt kan ta på allvar.

Att vara ointresserad personligen av vad som händer i bloggosfären är ingen stor grej. Man kan inte tvinga folk att hänga med på varenda sak, det måste inte vara så att man gillar utvecklingen där folk tar sin chans att synas och höras på valfria sätt. För en mediaperson är det dock en olycklig inställning.

Vem som helst borde inse att hundratusentals bloggare inte kan vara ovidkommande. Bara det att det finns massor av bloggare har bäring i sig och borde tas hänsyn till. Man kan välja att strunta i det. Men nervärderar man det, gör man inte bara ett eventuellt misstag som att hoppa över det skulle innebära; man ser till att komma på kant med riktiga människor. Helt utan att förstå det, vad det verkar.

Det blir särskilt intressant i Svegfors fall eftersom hans uppgift är att försöka få lyssnare till radion. Det existerar inte någon egentlig skillnad mellan tyckare, konsumenter, lyssnare och bloggare. Som distributör av en vara är det A och O att inte avfärda de tänkta mottagarna av den.

Ett tips hade varit att luta sig mot bloggar istället, inte minst för att marknadsföra nya satsningar. Kostnadsfritt. Bara för att någon gillar det de läser och hör. Ett inte helt okvalificerat tillskott för vilken medial satsning som helst.

Att tänka nytt och innovativt tar på krafterna och är inte alltid helt lätt. Såklart måste man undra om det är så att Svegfors och andra (o)kvalificerade tyckare som delar hans åsikt, verkligen har försökt att förstå dynamiken med den eviga diskussionen online. Frågan är hur kvalificerande deras åsikter då är?

Det blir mindre och mindre intressant att försöka “utbilda” senkomna anländare. Men det finns kanske ett värde i att ytterligare en gång poängtera hur viktigt det är att man förstår att det är just människor man uttrycker sig sådär nedlåtande om.

Samma människor som är tänkta att lyssna på radio.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,