Den 1 april träder ipredlagen i kraft. Redan har vi sett hur kunskapssamhället får stryka på foten — t.ex. genom att en del känner sig nödgade att stänga av åtkomst av internet i forskningssammanhang. Jag bojkottar redan bio och har slutat köpa dvd-släpp från konglomeraten och flera andra har valt att göra så också. Men jag upplever mer och mer att det inte räcker, jag saknar den “positiva” kraften, som motvikt till “kriget”.

Så jag tänker öppna upp mitt internet för vem som helst inom räckhåll. Jag tänkte kalla mitt öppna nätverk för Ipredia.

Jag tänker att detta kan vara ett sätt att sätta käppar i hjulet för konglomeratens möjlighet till denna utpressningsbonanza, där pengar samlas in som inte ens når några artister, ironiskt nog. Skulle jag bli anklagad för fildelning kan det vara precis vem som helst som utnyttjat linan jag bjuder på.

Abonnentuppgifterna de får är då alltså inte säkert den som ev. genomfört en illegal fildelning. I Danmark har antipiraterna fått bakläxa efter att ha varit för dåliga på att bevisa vem som genomfört fildelningen. Där lyckades antipiraterna skrämma folk att betala under flera år innan någon utmanade dem. Det kommer att behövas en sådan praxis här också, ju förr desto bättre — och ju fler vi är som är förberedda desto sämre odds för konglomeraten att få in kulor.

Min största motivation till detta ställningstagande är dock att rädda det framväxande kunskapssamhället. Det känns oerhört viktigt att visa klart och tydligt att jag inte stödjer den pågående nätkastreringen, som Chris K så träffande kallar det. Det är klart att vi ska ha ett öppet och fritt kunskapssamhälle — alla försök att förhindra det är skamligt.

Jag är trött på att känna mig trängd, arg och ledsen. Det här blir mitt sätt att ta tillbaka initiativet. Häng gärna på du också om du har möjlighet och skapa din motsvarighet till “ipredia” där du bor. Det finns vissa tekniska trösklar och saker man måste tänka på. Jag ska försöka återkomma om det framöver om du är sugen på att göra något liknande, men det finns säkert flera guider online att konsultera under tiden. Tipsa gärna i kommentarerna också.

Sen blir det faktiskt lite småintressant att fundera över hur en utspridd vana att dela ut internet bland gemene man påverkar datalagringsdirektivet. Det är ju inte som om vi behöver spara några loggar.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,