Svenskan bidrar med en intressant historik över “kulturdödare” — allt från kassettbandshot till stumfilmsorkestrar. Janne Lindgren gjorde en liknande lista för ett tag sedan, där det självspelande pianot finns omnämnt som hot mot kulturarbetarna. Stefan Stenudd konstaterar att alla “hoten” undanröjdes med hjälp av alternativa kompensationsmodeller tidigare och undrar varför det inte sker idag.

Nyheten om Bahnhofs planer på att inte spara uppgifter så att de inte har några att ge till antipirater blev väl mottagen av de flesta. Men alla är inte lika förtjusta — i Kristianstadsbladet kan vi läsa att Bahnhof är “gnidiga” som “utnyttjar piratvågen”. Okej, en del vägrar se de principiella resonemangen. Men det blir ändå en lattjo cirkelargumentation — att tjäna pengar på pirater är ju enligt myten omöjligt och motivering till ipred-lagar osv. Men när det går är det likt förbaskat fel. Luktar självändamål och kanske blir en ledtråd till Stenudds undran.

Hannes2Peer har satt ihop värsta coola grejen (ursäkta barnsliga uttryck, men jag bli så himla imponerad av sånt här) — en Iprediakarta för dumskallar.

Dessutom — siten Ipredkoll har nu lyckats få till “automagi” kan man läsa om hos Copyriot, som även tar upp Mikael Nordfeldths initiativ att göra en s.k. ipredanmälan för egenskapat material som fildelats. Något som inte alla förstått värde och betydelse av. Som Rasmus Fleischer skriver:

Om tingsrätten säger nej till förfrågan från Mikael Nordfeldth, men ja till motsvarande förfrågningar från Ifpi och Antipiratbyrån, då har det tydligt visats att lagen inte är till för rättsinnehavare som det sades, utan för en specifik bransch – korporativism. Om, å andra sidan, tingsrätten säger ja och alltså tvingar TeliaSonera att leverera personuppgifter till Mikael Nordfeldth, då påvisas ett allvarligt problem med rättssäkerheten, eftersom skärmdumpar tydligen räcker som “bevis”.

Ett nätverk för kvinnor i Piratpartiet har dragits igång och går under arbetsnamnet “nätstrumporna”. Det har skapat lite diskussion om huruvida ett sådant nätverk behövs, vad det betyder osv. Personligen blir jag emellanåt lite trött på att bli sedd som “kille och tonåring” i debatten och hoppas att ett nätverk av det här slaget kan bli en resurs för att förändra den bilden av partiet. Frågorna vi behandlar avskrivs alldeles för lätt såsom varandes nischade för specifika (inte sällan underförstått oviktiga) grupper i samhället, en bild som är viktig att nyansera och fylla ut. Kanske kan det till och med inspirera till flera olika nätverk för att lyfta fram olika vinklar på frågor vi går omkring och är “experter” på eller vill samla ihop resurser och kunskap kring. Det skulle t.ex. vara intressant med ett kulturarbetar-nätverk inom partiet, t.ex., eller varför inte ett open source-nätverk?

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,