Orsak och verkan — att Piratpartiet nu har en högst reell möjlighet att bli invalda i EU väcker förskräckelse, men det beror inte på att vi är “anarkister” som DNs ledare uttrycker det.

I själva verket beror det på att helt normala önskemål från helt normala medborgare om bibehållna rättigheter ses som anarkistiska av etablissemanget. Det finns nämligen fler rättigheter än upphovsrätten.

Kunskapsglappet ekar fortfarande stort och tomt mellan de som använder internet och de som tror att man på något vis kan klara sig utan det. Frågar man människor runt omkring sig vad internet är, får man lite olika svar. De som tycker det är svårast att svara är det som lever online lika naturligt som offline. Vad är internet? “Ptjaaa, typ, allt?” Eller snyggare formulerat — internet är en integrerad del av samhället.

Internet är inte en pryl som hittas på annan plats, internet är där du är. Har man inte den relationen till webben, så kanske man besvarar frågan annorlunda. “Internet, ptjaa, jag betalar mina räkningar där — läser lite tidningar. Men det blir inte så mycket tid över till att sitta framför datorn.”

Jag tror att ganska många ser internet som något man “avsätter tid till”. Jag får ofta frågan av journalister — hur mycket tid lägger du på din blogg? Jättemycket tid, blir mitt svar, men det är inte som om jag schemalägger tidsintervaller för när jag “internettar”. Nätet är med mig var jag än befinner mig och bloggen är en reflektion av det faktumet.

En del upplever det som lite sjukligt — “gå ut i solen” sa en kompis till mig en gång i telefonen när jag berättade att jag satt och flundrade på ett inlägg. Jag garvade och förklarade för henne att jag faktiskt satt ute redan.

Numera använder man mobiltelefoner att surfa och chatta med. Ofta åker laptops fram när folk möts — det kan vara för att kolla var saker finns, se en rolig grej, skicka ett mail, informera sig i största allmänhet. Internet är där vi är — hela tiden. Vi är internet.

Det statiska, det planerade försvinner i allt större utsträckning. Nätet finns där hela tiden, likväl som jag träffar folk runt ett fikabord som i en chattkanal, betalar räkningar, läser tidningar, beställer och bokar, handlar… Webben är inte en svårflyttad tv i vardagsrummet, helt enkelt, utan en integrerad del i våra liv.

När vi kämpar för rättigheter online kämpar vi för att ha rättigheter punkt slut. Det handlar inte om att ha “rätt” att ladda ner gratis. Det handlar inte om att ha “rätt” att vara elak mot någon online som man emellanåt får intryck av i rapporteringen.

Det handlar om grundläggande rättigheter som att få yttra sig, kommunicera privat och inte bli omyndigförklarad i sitt vardagsliv.

Det är ganska många rättigheter som hamnar på undantag i upphovsrättens namn. Att vilja se över upphovsrättslagstiftningen för att få den i samklang med andra rättigheter är inte anarkistiskt. Det är en förutsättning för samhällets demokratiska utveckling.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,