Fortfarande finns det lite tid att bråka om Telekompaketet, skriver Christopher Kullenberg. Nu ringer folk till ITRE-representanterna för att låta dem förstå hur viktigt det är att tillägg 138/42 får vara kvar.

Nils Funcke tar upp problematiken med ett överdrivet kontrollerat internet. Vissa förslag för “förbättringar” av webben kräver till och med grundlagsändringar.

Marcin listar de bredbandsleverantörer som inte sparar på loggar tillräckligt länge för att kunna lämna ut abonnentuppgifter till antipirater som vill ha det via ipred-lagen.

Janne Lindgren (PP) bland flera andra tipsar om Google Search för torrents. Det är bara att knappa in vad det nu är man letar efter så listas träffarna precis som vanligt.

Det svenska distributionsbolaget Dotshop lägger ner — pga fildelningsproblemet, säger de. Dock nämns några siffror i sammanhanget, som Stefan Stenudd funderar över.

Thomas Bodström har lämnat in sina svar till riksdagssvar.se för fem påstående angående FRA-lagen ställda till varje enskild riksdagsledamot. Han svarade via sin blogg och är nu den 15:e av 130 ledamöter från (S) som svarat sedan i höstas. Från (M) saknas det i princip svar över huvud taget, medan (V) och (MP) har full svarsstatistik.

Lotta Hördin på HD skriver att “Piratpartiet jobbar bara för sin fråga och skäms inte för det” och hoppas att rörelsen ska leda till intresse för andra politiska frågor. Gudmundsson på svenskan tycker å andra sidan att Piratpartiet nog borde skämmas för det. Det är inte piratpartister som ska skämmas. Personligen hade jag gärna förhållt mig mer “traditionell” till svensk blockpolitik hade jag inte känt mig tvingad att bryta mönstret. Som en bloggarvän uttryckte det “det är som att välja mellan pest eller en förkylning”.

Men det är nu inte bara “en fråga”, när allt kommer omkring även om “internet” låter singulärt. Rättighetsfrågorna online är ganska omfattande, lika omfattande som offline och förtjänar fokus. Inte mindre viktiga än andra frågor alltså, utan viktiga nog att räknas med parlamentariskt — vilket de inte gör i den utsträckning det behövs.

Härskartekniker är inte ovanligt och Charlotte har gått igenom lite olika exempel på hur det kan se ut i piratdebatten. För mig känns det småviktigt att försöka sålla bland inläggen i försöken att hitta genuina frågor som behöver diskuteras och besvaras. Det är inte de som är benhårda motståndare som behöver övertygas så att säga, men konstruktiv, saklig kritik och dialog är värt besväret för det är utvecklande. Håll huvudet kallt, som Anna Troberg skriver och ödsla inte för mycket energi på trollen (á la Dick Harrisson).

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,