Hur mycket “under en sten” man måste bo som domare för att inte hamna i jäv är lite svårt för mig att bedöma. Men nog ser det allt bra märkligt ut — Tomas Norström som var domare i rättegången mot The Pirate Bay ser ut att ha varit jävig berättar P3:s Nyheter. Leif Silbersky kallar det delikatessjäv och anser att domaren självmant borde avsagt sig målet, som nu kanske behöver göras om. Uppdatering: Rick Falkvinge kallar det “korruption och förbannad rättsröta”. Svenskan, Aftonbladet och Sydsvenskan har plockat upp det också.

Ephone, den första nätoperatören att bli indragen med hjälp av ipred-lagen, kommer säga nej till att dela ut abonnemangsuppgifter till antipiratbyrån, skriver Affärsvärlden. Bevisningen upplevs inte vara tillräcklig för att motivera det. Marianne Levin förklarar bra i artikeln varför ipred-lagen inte fungerar tillfredsställande ur rättsäkerhetssynpunkt.

Idag ska beslut tas om förlängda skyddstider i EU. Planerna på att utöka tiden har kritiserats hårt från alla håll och kanter som man försökt mildra genom att sänka tiden något men de principiella problemen består. En organisation, Sound Copyright, har jobbat hårt på att skapa opinion, bl.a. skapade de denna fantastiskt pedagogiska film över vad det handlar om. Omröstningen är på gång runt lunchtid i dag.

Lage Rahm (MP) och Peter Sunde har tillsammans tagit initiativ till en fond för fildelare som behöver få hjälp att betala utdömda skadestånd. Jag kan inte hitta någon länk till själva fonden (tipsa gärna i kommentarerna) där man kan skänka pengar. Mary Jensen passar på att tipsa om ett brev som snurrar runt i samband med att ipred-lagen trädde i kraft.

Christopher Kullenberg skriver att Piratpartiet skulle tjäna på att uppmärksamma Telekompaketet och uppmanar till grupparbete för paketet som helhet. Som Farmor Gun också skriver är det inte dags att luta sig tillbaka riktigt ännu.

Läser hos Rasmus Fleischer att Konstfack anlitat en jurist för att förhandsgranska studenternas alster. Två alster förbjuds visning pga av problem med rättigheter. Sorgligt, rent ut sagt.

Hade missat Christian Engströms artikel om varför Piratpartiet ställer upp i EU-valet, så här är den nu istället.

Nu har norska Handelshögskolan konstaterat samma som KTH, Harvard och ett flertal andra oberoende forskningar — illegala nedladdare köper mest musik.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,