Jag läste lite rubriker igår efter att Telekompaketet röstats om och förvirring var väl mest det jag kände. En sak står helt klart dock, ska man tala om seger så gäller det nätaktivism. Man ska i vilket fall som helst inte kunna tvingas stängas av från internet (hur nu det skulle fungera praktiskt) utan rättslig prövning, men fortfarande ses vi som “konsumenter” snarare än “deltagare” online, vilket är en fingervisning för vidare förhandlingar om telekompaketet.

Gårdagen kommer antagligen att bli ett avstamp för ytterligare debatter om hur EU fungerar och hur man tacklar det demokratiska underskottet.

Cybernormer skriver intressant om riskerna för att hamna i en “motståndaridentitet” och funderar om nätkulturen kommer att orka behålla sin lekfullhet och innovativitet. En som länge varit inspirerande är Oscar Swartz som beskriver två drömmar om nätet.

Sara Hernandez undrar vad som skrämmer upphovsrättsindustrin mest — “att deras produkter sprids olagligen utan att de får ersättning eller den stora mängden av konkurrerande och gratis material och underhållning som finns tillgängligt via nätet”. HAX föreslår att man inte ska släppa in upphovsrättslobbyn i lagstiftningen igen.

Musiker tjänar mer än någonsin, rapporteras det men skivförsäljningen minskar. Jag håller med Svensson om att den minskade skivförsäljningen inte beror på fildelning, men har en annan teori om varför: Av samma anledning vi inte köper stenkakor längre, CDn sjunger på sista versen, helt enkelt, som format för lyssnande. Men man kan undra om det finns anledning att oroa sig för minskad skivförsäljning när man tjänar mer pengar än någonsin emellertid.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,