Det gäller att se skillnad på kritik som grundas i respekt och kritik som inte är tänkt annat än att skita ner. Johannes Forssberg tycker jag klarar sig utanför smutskastningens gränser och har helt klart poänger. Det är ingen snygg bild av partiet som emellanåt lyser fram när mansdominansen är i fokus.

Men jag gillar inte att Johannes får det att låta som att man är misslyckad som inte vet hur man kan få in fler kvinnor i Piratpartiet — för jag har ingen jäkla aning. Berätta gärna hur man gör och jag är övertygad om att 99 procent av alla i partiet skulle göra det. Så tipsa, berätta, spåna — hur gör man?

Låten Johannes sen tar upp som exempel i artikeln är faktiskt ett ypperligt exempel på hur någon gjorde fel i partiet och det justerades nästan omgående, tack vare dialog och diskussion. Hur ironiskt som helst att det används som anledning till att det skulle vara slagsida på piratskeppet. Allas möjlighet att påverka ledde till att låten togs bort och det är faktiskt en BRA grej.

Det är rätt häftigt att (PP) inte skulle fungera om det inte var för att folk tycker att saker är bra eller dåliga och för fram det i livliga diskussioner emellanåt. Utan (saklig eller seriös) kritik blir det ingen utveckling. Det ska löna sig att kritisera, ifrågasätta, delta i och påverka Piratpartiet — den dagen det inte gör det kliver jag av, för det innebär att den livsviktiga dialogen försvunnit.

Sen tycker jag faktiskt att det är jäkligt synd att Rick Falkvinge framstår som en skrikhals. Det är kritik som jag hoppas att han tar åt sig av — för han förtjänar faktiskt att framstå precis så smart och nyanserad som han faktiskt är. Men han måste hjälpa till med det själv. På hans blogg kan man se det i viss mån, men i kommunikationen med media syns det knappt alls.

Man kan inte tvinga fram respekt och förtroende hos andra men det skadar inte att vara lyhörd om det är glapp pga bristfällig kommunikation från partiet. Nu lyssnar folk så då behöver man inte skrika.

Om nu det är anledningen till att så få kvinnor letar sig fram till medlemskap i partiet.

Uppdatering; Christopher Kullenberg tipsar om lite matnyttigt.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,