Det är ganska lärorikt att se hur det fungerar praktiskt i ett val — särskilt för de som försöker ta sig in på den parlamentariska arenan för första gången. För det pågår något alldeles fantastiskt runt om i Sverige just nu.

Massor av volontärer ser till att alla som vill kan rösta på Piratpartiet i de röstningslokaler som finns. I rapporteringen tidigare har det ifrågasatts om Piratpartiet har den administrativa förmågan att lösa just den logistiken, men nu när den är i full gång verkar inte problematiken vara lika intressant att rapportera om, men för de som är intresserade av en uppföljning finns det lite att berätta.

Folk tar med sig valsedlar till röstningslokaler — men helt lätt är det inte trots att fotarbetet är omfattande. Samtidigt som det dyker upp undersökningar om att partiet antagligen kniper en mandat, 7,9 procent av rösterna enligt den senaste mätningen, verkar det råda förvirring om reglerna för om valsedlarna “får” placeras lättillgängligt eller inte.

En del röstlokaler hotar till och med med att slänga valsedlar efter stängning för att de inte känner att de har skyldighet att förvara dem nattetid. För att summera verkar viss personal på röstlokaler uppleva att de inte ska ta något ansvar för andra än etablerade partiers valsedlar när de kommit på plats.

De röstsedlar som körs ut av staten är det inga problem med alltså, utan det handlar om de partier som måste sköta logistiken själva. Av någon anledning är det inte självklart att ordna plats för valsedlar till andra registrerade partier. (Blir lite påmind om hur den distinktionen styrt politisk rapportering, faktiskt.)

Jag tror dock inte att det handlar om illvillighet utan att systemet inte är helt tydligt vilket lämnar utrymme för vissa olikheter mellan röstningslokaler. De flesta i röstningslokalerna är fantastiskt engagerade och hjälpsamma. Jag är inte helt säker på att det finns några specifika regler för hur det fungerar. Det ser lite ut som en moment 22-situation — man måste redan vara invald för att ha rättigheter men för att kunna bli invald måste man ha rättigheterna först.

Skriv Piratpartiet tydligt på en blank valsedel

Skriv Piratpartiet tydligt på en blank valsedel

Om det är så att du begett dig till en röstlokal där inga valsedlar för Piratpartiet finns, vilket kan bero på att ingen lagt ut några från partiet, kan du använda en blank valsedel. Genom att skriva tydligt “Piratpartiet”, observera att du inte kan skriva något mer eller stava fel, och stoppa i ett valkuvert kan du rösta på partiet. Glöm inte att ta med ett giltigt ID-kort.

Dessvärre innebär det att du inte kan kryssa din favoritkandidat — men åtminstone har du kunnat lägga en röst på partiet. Om du vill kan du anmäla dig för att lägga ut sedlar på ditt valställe för att ge den möjligheten både till dig själv och andra.

Flera runt om rapporterar dessutom att de inte fått något röstkort, Klara t.ex., fick hjälp via röstlokalen. Skulle tro att det är nån fördröjning, att de helt enkelt inte hann med till den 20 maj och att chansen finns att det dyker upp snart. Har du inte fått något och inte vill vänta så kan du kontakta valmyndigheten här, antingen via telefon eller anmälan från webbsidan.

Det talas om att Piratpartiet engagerar ungdomar så det här är ett ypperligt tillfälle att ge ett gott intryck av processen. Men även vi lite äldre undervisas i något vi tagit för givet hittills. En väldig massa människor lär sig här och nu hur det fungerar genom att själva aktivt delta. Det är hur stort som helst i min bok.

Uppdatering: Morr tipsar i kommentarerna: Angående röstkort så kan röstlokalerna ordna ett nytt om du inte har fått/tappat/glömt ditt. Många kan skriva ut direkt, de övriga lan få det faxat till sig. Vi pratar alltså då inte om flera dagars väntetid utan snarare minuter.

* * *

Missa inte: Lars Holmqvists funderingar på alternativt partistöd. Rasmus Fleischer tycker att röstandet borde vara en pragmatisk handling och han liksom Christopher Kullenberg kryssar Amelia Andersdotter. Blogge kryssar däremot Christian Engström, å sin sida samt bidrar med en gedigen guide till hur man gör. Simon Rosenqvist tycker att röståldern ska sänkas till femton år.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,