Det fortsätter att ramla in rapporter om obstruering vid olika röstningslokaler och inte bara Piratpartiet drabbas. I Linköping och Motala har valsedlar helt enkelt försvunnit från röstningslokalerna och ett utskick har gjorts till alla volontärer med instruktioner om hur man ska göra när man upptäcker att det händer. Daniel Nyström (PP) tog dessutom med sig en videokamera och dokumenterade en händelse som uppföljning till en volontärs problem att lägga ut sedlar i en ambulerande röstlokal.

De allra flesta vittnar om urbra personal på röstningslokalerna som är mer än hjälpsamma. En del saker som upplevs som konstigheter kan dessutom vara helt normala företeelser — som att överblivna valsedlar i båsen slängs i papperskorgen. Dessutom kan folk som kommer in i röstlokalen ha mindre demokratiska föresatser och sabba för andra partier, det har hänt förr.

Det är fullt möjligt att själva upplägget är det som är problemet i de få fallen röstpersonalen verkar ha missupfattat sitt uppdrag. (Förhoppningsvis handlar det inte om att vi andra missuppfattat rätten att få lägga ut valsedlar som indikeras av Hans Nylund.) När etablerade partier har en specifik hylla för valsedlar och instruktionerna gäller att bara ta ansvar för den är det kanske lätt att ta miste.

Ska man leta efter syndabockar lär man nog behöva höja blicken. Jag skulle vilja veta en gång för alla — är det så att personal på röstlokaler instruerats att inte ta ansvar för valsedlar såvida det inte är från partier som är med i riksdagen? För då har vi ett ganska allvarligt problem att sätta tänderna i.

* * *

Missa inte: Rick Falkvinge i Aftonbladet. Kenneth Eriksson om politiska visioner. Anino  på .Kaliber om enfrågepartier.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,