Jag är som Gudrun Schyman väldigt ledsen över att det inte upplevts som naturligt att man inte slänger valsedlar — bara för att man inte fått tydliga instruktioner om att inte göra det. Tankevurpan är total och upprörande på alla sätt och inte minst olaglig. Men måste ändå motsätta mig bitar ur Rick Falkvinges inlägg om att inget gjorts fel från vårt håll.

Vad var rätt? Att filma, helt klart. Det hade inte gjort något om Daniel Nyström hade varit kylig eller strategisk och inte varit arg, men han är en vanlig människa som upprörts över detta och jag har förståelse för det.

Jag tyckte han var modig som trots att han inte är det minsta mediatränad försökte tackla situationen. Det är också helt rätt att polisanmäla sådana här förekomster — det måste gå fram att i demokratiska val slänger man inte valsedlar. Hur sorgligt det än är att behöva lära folk på det viset.

Att hojta om att det skulle vara olagligt eller oetiskt att granska hur valprocessen går till när man misstänker felaktigheter är helt uppåt väggarna. Om man tycker så, behövs verkligen Piratpartiet mer än någonsin, till och med.

Vad var fel? Att ansiktet på valförättaren hängdes ut i filmen utan att vara dolt. Fanns det något egenvärde i att hans ansikte syntes? Nej, säger i alla fall jag. Min omedelbara reaktion av att se mannens vettskrämda ansikte var att bli ledsen och jag blev påmind om hur många det är som ser oss som vildsint pöbel. Vi, som i piratpartiet, borde faktiskt tycka det lika naturligt att dölja ett ansikte innan vi lägger ut dylikt, som det borde vara naturligt för en valförrättare att inte slänga valsedlar, inbillar jag mig.

När miljöpartister gör det till ett politiskt spel får det stå för dem. När vi gör det, måste även jag som anhängare till Piratpartiet stå för det och det kan jag inte riktigt denna gång. Skitsamma vad andra gör eller tycker, eller vad som är “spelets regler” som Rick nämner i en kommentar som förklaring under sitt inlägg. Hans ord blir plötsligt riktade mot de internt som tycker det var ett misstag att inte ta bort ansiktet. Det är det diskussionen handlar om från partianslutna. Inte om det var fel att filma eller polisanmäla.

Det är hur vi hanterar vårt egna ansvar som räknas i längden. Vi kan göra fel inom partiet och gör det emellanåt. Det är faktiskt helt okej enligt min åsikt. Vi gjorde till största delen rätt — men det misstag som i alla fall jag personligen upplever det gjordes, blir inte mer rätt för det.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,