Uppgiften om att PP kan komma att att få två mandat — ett vanligt och en observatör — pga Lissabonfördraget är väl dagens smolk i bägaren och inte minst grund till viss förvirring. Annars råder det inga tvivel om att PPs framgångar har skickat ett starkt meddelande till de etablerade partierna. Blogge kallar det “valbävning”, ett nytt uttryck för ordböckerna.

Hårt arbete, delaktighet och tydlighet har tagit partiet hit. Arbetet är inte på långa vägar över i och med valet, nu är det dags att kavla upp ärmarna för rond 2. Tydligheten är viktigare än någonsin i det arbetet. Som ett exempel på det har Mattias Bjärnemalm (PP) redan dragit igång en diskussion om grupptillhörighet i EU för PP. Vilka grupper som kommer att finnas framöver är inte helt säkert dock.

Personligen går jag och funderar över om frågorna verkligen kommer att tas på allvar. Jag är lite rädd för att man ska fortsätta skita i integritetsfrågorna i praktiken även om en del säger snygga saker. Det närmaste året kommer att visa hur pass allvarliga man är med att vilja bli bättre på frågorna, jag håller tummarna.

Valdeltagandet steg i år, vilket är jättebra. Men 40+ procent känns fortfarande som låga siffror. Kanske har det lite med att göra att etablerade partier behandlar EU-valet som “en restpost”, kanske är det för att EU till stora delar är ett demokratiskt mysterium. Det är ju inte som man röstar för någon slags beslutsmajoritet?

På onsdag får vi reda på hur personkryssen fördelat sig. Jag har själv upplevt det som att personkryss varit en viktig detalj för många väljare den här gången.

Det internationella intresset för PPs framgångar har varit enormt. Förhoppningsvis inspirerar det här valet till fler piratrörelser internationellt och står upp mot parlamentarisk nedmontering av ett fritt internet.

Läser hos Copyriot att “berlusconi-staten slog till mot” dem under Venedigbiennalen i ett misslyckat försök till censur.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,