Nyhetspanelen i Gomorron Sverige diskuterade FRA och Säpo, samt Piratpartiet och om huruvida de ska ställa upp i kommunalval som diskuteras runt om. (Om du inte är intresserad att höra diskussionen om Vattenfall, så skutta fram till 6.30.) Göran Hägg, tillsammans Lotta Gröning och Maria Abrahamsson, var samstämda i sin kritik mot den övervakning FRA står för men Hägg verkade vara ensam om att tycka att Piratpartiet består av “dårar”. Maria Abrahamsson tyckte t.o.m att om inte PP ställde upp i kommunalval där det fanns stöd, skulle partiet vara dumma.

Hägg lever under uppfattningen att PP handlar om att få sno saker — en uppfattning jag trott varit ett debatt-tekniskt lågvattenknep rätt länge, men konstaterar liksom Janne Lindgren att det är ett utbredd missuppfattning som verkar ha fastnat hos många. Det är en sak att inte hålla med varandra om olika ställningstaganden eller handlingsplaner, en annan att tro att motparten verkligen är ute efter att sätta kulturarbetare på fattighuset. Något saknas i vårt budskap som tillåter denna myt att grassera kanhända. (Funnes det massor av pengar i partiet skulle jag förorda en annonskampanj á la “Vi vill inte sno era pengar, bara uppmuntra alternativa inkomstmodeller.” Eller nåt.) Det vore bra att få bukt med den rådande “pirat-rasismen” i alla fall.

Kanske är det bristen på drömmar och visioner som skapar den här otydligheten — vad önskar vi oss för samhälle egentligen? Klara Tovhult drömmer fritt, och nämner t.ex. “att lära människor vad internet är och hur det fungerar.” Mikael von Otter är inne på samma sak och ställer frågan om inte Piratpartiet kan hjälpa de som inte finns på internet ännu — tillgången ett av de största problemen. Ett önskemål jag träffade på rätt ofta i Almedalen och jag har själv funderat ofta på hur våra seniorer satts på undantag i utvecklingen. Problemet är såklart att det i mångt och mycket handlar om fördelningspolitik, något partiet lovat att hålla sig utanför — men Syrrans granne har några funderingar kring det.

Johan Lundström från Skellefteå har nu kommit hem efter att ha åkt på inlines ända till Bryssel för att illustrera hur långt det är till makten. Här kan du läsa Johans berättelser från sin resa.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,