“Saker är sällan så svartvita som vi vill föreställa oss.” Så står det i en tänkvärd ledare i svenskan. Tydligen kan man installera en “offender locator” på den nya iPhone — sexualförbrytare i ditt närområde markeras med röda prickar på en karta. Information som kan vara felaktig.

Mark Klamberg efterlyser klarspråk snarare än nyspråk om avlyssning och övervakning i en debattartikel på Newsmill. Johan Folin på Södermanlands nyheter skriver om hur ökad övervakning skapar falsk trygghet.

Situationen i Storbritannien om hur familjer som stämplats som problematiska kameraövervakas i sina hem, har mötts av chock och ilska. Missa för allt i världen inte Jan Lindgrens genomgång av ASBO, där antisocialt beteende stolpats upp av engelska myndigheter och manifesterats i anmärkningsvärda åtgärder. Man blir inte mindre chockerad, precis.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,