Beta Alfa tipsar om en pågående diskussion som drogs igång pga att Associated Press avser att ta betalt varje gång deras artiklar citeras och hur det påverkar bloggare. AP är lite vaga men säger sig inte vara intresserade av att jaga bloggare. Själv tänker jag på hur EG-domstolen härom dagen beslutade att citering av text med fler än elva ord kan vara upphovsrättsbrott och hur snävare och snävare regleringar av det här slaget hotar yttrandefriheten tråkigt nog. Var gränserna går mellan det citerade och kunskapen man förmedlar är luddiga som bäst, inte minst. Nog värt att hålla koll på den här utvecklingen innan man hamnar i situationer där kunskapsförmedling eller information blir helt förbjudet pga upphovsrätt.

Apropå citering; Johan Arvidsson skrev en ganska bra och nyanserad artikel om diskussionerna kring Rick Falkvinges lön inom Piratpartiet, som DN återanvände delar ur. Dock utan att länka till källan. Falkvinge själv skriver lite mer på sin blogg om saken.

Fyra filmbolag har vänt sig till tingsrätten för att tvinga Telia att lämna ut abonnemangsuppgifter för ägarna bakom siten Swetorrents. Att de vägrar ställa upp på det ger företaget mycket credd. Hiselius på Telia Sonera anser att kundernas integritet är viktig att skydda. Swetorrents är för övrigt en privat site dit man måste få en inbjudan för att kunna delta.

Domänstöld har för första gången genererat polisutryckning och arrestering. Jag ska helt ärligt erkänna att jag först inte fattade hur det går till att stjäla en domän, man köper väl liksom lediga namn? Lite lagom naivt. Tydligen handlar det om att hacka sig in på kontot hos ägaren till en site hos domänregistratorn och därmed ta över genom att flytta över namnet till sitt eget konto.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,