Via medier får jag ofta intryck av att det finns ett stort antal människor därute som pendlar mellan PP och SD. Det förvånar mig lite, man skulle lika gärna kunna säga att det finns människor som tvekar mellan gränslöshet eller isolationism, svart-vitt eller färg, glädje och rädsla. Alldeles för kontrasterade ytterligheter för att egentligen borga för någon reell konkurrens som jag ser det.

Mycket handlar om att man tänker sig att folk vill trycka till etablissemanget på ett eller annat sätt, vilket gör att PP och SD då teoretiskt blir konkurrerande alternativ. Det räcker med att de bryter mot det invanda genom att vara “nytt” för att vara ett alternativ för de unga arga männen, spekuleras det. (Av någon anledning räknar man inte med F!, för övrigt, bara för att endast unga män är arga?)

Det är helt acceptabelt att rösta för att man känner sig missnöjd. Är man som väljare missnöjd över den förda politiken så SKA man till och med leta upp bättre alternativ. Visst kan säkert någon enstaka nöja sig med att rösta på ett Kalle Anka-alternativ för att sparka till etablissemanget i stort. De väljer nog Kalle Anka-alternativet i de flesta fall, inbillar jag mig.

Men även om jag tror att det är ganska få, så tänkte jag att en liten snabbguide kunde vara på sin plats, för de som velar eller tänker sig använda sin röst på endera av SD eller PP för att “jävlas”. Bryr man sig tillräckligt att rösta, bryr man sig antagligen tillräckligt vilken valsedel man väljer, trots allt, även om perspektivet inte är av det slag som önskas traditionellt.

Världen har på sätt och vis blivit mindre i och med internets intåg. Kommunikation över alla gränser är naturligt och gjort att reaktioner som går ut på att begränsa och låsa in motarbetas med kraft. Det viktiga här är att förstå att allt det Piratpartiet handlar om, är precis allt det jag upplever att Sverigedemokraterna INTE handlar om.

Piratpartiet värnar om din integritet. Staten ska vara genomskinlig, inte individen. Vare sig du är född i Sverige eller inte, men bor och lever här, anser vi att du har rätt till ett privatliv. Att dina livsstilsval är dina och ingen annans. Att dina åsikter ska få förbli dina egna utan att kontrolleras, ringmärkas eller etiketteras. Staten har inte med att göra vad du tycker och tänker, och ska heller inte ha möjlighet att sälja ut dig till andra stater. Din sexualitet är din egen och inte en handelsvara att använda som hotmedel.

Kunskap och kultur är fantastiskt, tycker Piratpartiet, som vill odla och förstärka möjligheterna för att det ska spridas obegränsat. Kulturen spelar ingen roll som den är svensk, dansk, afrikansk eller rysk — det viktiga är obehindrade möjligheter att sprida det. Man lär sig av andra, kunskap är lika viktigt som att äta och yttrandefrihet är en förutsättning i ett demokratiskt samhälle. Rättssäkerhet likaså — staten ska bevisa att du begått ett brott, du ska inte behöva bevisa din oskuld. Folk ska heller inte nödvändigtvis stöpas i samma former, vara likriktade och enkelspåriga, de som bryter mönstren är de som för utvecklingen framåt.

Skillnaderna mellan PP och SD kan nog rent av beskrivas enklast i det gamla uttrycket “bättre lite skit i hörnorna än ett rent helvete”. Skinande välskötta, rena golv må vara fint men inte till bekostnad av folks möjligheter att göra avtryck i sin vardag.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,