Det kommer sannerligen att bli en hektisk höst. Vi har ju datalagringsdirektivet att se fram emot, t.ex., och Stockholmsprogrammet är på tapeten också. HAX tipsar att (M) antagligen inte kommer att ta tag i problemen. Det är bara att rota fram hjälmen ur garderoben och förebereda oss att bråka.

Flera har tipsat mig (bl.a. Oscar) om sommarprataren Günther Graffenberger. Det vill jag tacka för, och hoppas att fler får tillfälle att lyssna på denna otroligt starka berättelse. För mer gåshud kan jag rekommendera den fantastiska berättelsen om hur 600 östtyskar tog sig över gränsen i Ungern till Österrike, bara några månader innan muren revs.

Att kontrollera vad medborgare får tillgång till för information, skriver Johanna Nylander om i Expressen.

Vi borde ta lite solidariskt ansvar och använda biståndspengar till att hjälpa oppositionella och dissidenter att få tillgång till fri information, och se till att de själva kan nå ut med direktrapporter.
Att värna om fria, öppna informationskanaler är inte bara en skarp markering mot totalitära regeringsföreträdare, utan praktisk aktivism som kan göra skillnad.

Emanuel Karlsten gör en journalistisk insats av rang där han tacklar diskussionerna kring (o)möjligheterna att tjäna pengar på internet. Det är dels Blondinbellas ekonomi samt Magnus Ugglas ilska över småpengarna från Spotify. Han konstaterar att Spotify betalar mer till artister än Sveriges Radio gör.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,