Efter att Alter Ego — Helene på resonerar.se — gick bort brydde jag mig aldrig om att plocka bort henne hur min rss-läsare. Det var ett medvetet ställningstagande, jag var inte riktigt redo att ta bort hennes påverkan i mitt liv. En tanke var dessutom att även om hon var borta var det hon bidragit med fortfarande viktiga referenser att gå tillbaka till.

Tidigare i veckan fick jag en smärre chock när “nya artiklar” dök upp från henne i min läsare, något som även Joshen på Enligt min Humla reagerade över. Reklam för blekning av tänder och allsköns spamliknande försäljning. Tonårsmamman berättar mer om det hela.

Det är ganska vanligt online att inarbetade adresser köps och används för att kränga olika saker. När man klickar runt på resonerar.se hittar man fler adresser som de nya siteägarna verkar ha övertagit. Systemet är att hitta domänadresser som har en upparbetad läsarskara för att den vägen hitta oanande mottagare av försäljningspitchar.

Att alla Helenes inlägg och därmed hennes synliga avtryck i samhällsdebatten nu inte finns kvar är illa nog. Att hennes varumärke används för att sälja blekmedel för tänderna känns riktigt lågt. Nu har jag tagit bort Helene ur rss-läsaren. Det blev lite som att hon gick bort en gång till. Att fundera över hur jag ska göra med de länkar jag har till resonerar.se är också en oväntad aspekt. Om jag fattar det rätt bidrar jag till att stärka rankingen för en i mitt tycke oetisk site.

Samtidigt bor det ändå lite poesi i att Helene, som är en av de som varit med och gjort den svenska bloggosfären vad den är i dag, efter sin död är huvudperson i något vi måste börja fundera på på allvar. Vad händer när någon går bort, vad vill vi ska hända med våra avtryck i samhället.

Det är en tröst för många, säkert, att kunna gå tillbaka till exempelvis Mikael Wälivaaras site UUAA Radio som jag inte vet vilka det är som håller den vid liv. Men det är också en samhällsvinst faktiskt, att siten finns kvar. Hur debatten sett ut och vad det lett till, kunskap som bevarats, osv. Det finns ett värde i att vårda både minne och kunskap.

Jardenberg funderar på om det inte är dags att k-märka domännamn. Jag har funderat lite och upplever det som att det nog kanske är en idé. Kanske skapa en fond för siters bevarande, eller så, för de som vill det. Eller att bibliotek el.dyl. utses som förvaltare av siter när deras ägare inte finns kvar bland oss längre. Kunskap borde inte försvinna bara för att den som bidrog är död.

* * *

Uppdatering: Även Deep |ed, Lars-Erik, Lars och Infall och utfall har skrivit om detta.

* * *

Uppdatering 2: Per Gustavsson heter han som köpte adressen, som tydligen inte känt till historian bakom den. Detta meddelande syns nu på siten:

Det har kommit till min kännedom via e-post om tidigare ägares öde och i respekt till Helene kommer jag att avregistera denna domän omgående.
Det var bristande koll av tidigare innehåll från min sida vilket var klantigt gjort av mig. Jag ber Helenes familj, släkt , vänner och fans om ursäkt.

* * *

Uppdatering 3: Tack vare joinsimon och mymlan m.fl. är nu bloggen återställd på sin gamla adress.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,