Idag är det “No Google”-day. Det var Andreas Ekström som kläckte idén, och som ställer ett antal relevanta frågor kring google och dess inflytande. Google är dessutom bra mycket mer än en sökmotor. Om man ska hoppa över Google idag innebär det att inte öppna sin gmail, inte öppna google reader (rss-läsare), att undvika Youtube, osv, har jag förstått. Och det blir nog för många nästan omöjligt, vilket Nikke konstaterar. Det är inte en protestaktion, utan ett sätt att medvetandegöra hur viktigt Google är. Själv har jag redan misslyckats, drog igång rss-läsaren innan jag kom ihåg vilken dag det var, men ska försöka avstå resten av dagen, mest bara för att ha provat.

Nikke och Andreas var, tillsammans med flera andra och diskuterade Google i Agenda härom dagen (ca 22 minuter in).

Google har på sistone varit på tapeten när det gällt skyddande av identiteter online. En modell kände sig orättvist uthängd av en amerikansk bloggare och begärde via rätten att få ut uppgifterna om vem som låg bakom det. Den nu avslöjade personen bakom bloggen funderar i sin tur på att stämma Google för att inte ha skyddat hennes identitet.

Google är även på gång att lämna över IP-adresserna till några västindiska journalister som är dedikerade att avslöja korruption. Det är rätten i Kalifornien som utfärdat ordern och företaget har låtit meddela att de inte tänker sätta sig på tvären. I två till synes olika fall, gör alltså Google samma sak; de lämnar ut uppgifterna. Den här gången för att hjälpa ett korrumperat system att få tyst på opinionen.

Jag blir påmind om Mattias Klangs läsvärda inlägg där han ifrågasätter att nätoperatörer blir sista bastion i skyddet för yttrandefriheten. Det borde inte vara Google som tar fighterna, det skulle inte ens behöva vara några fighter. Lagarna borde skydda medborgarnas rättigheter, inte företagen som blir ansatta att lämna ut uppgifter eller på annat sätt påverka kommunikationen online. Så länge så inte sker, är frågan hur mycket företag av det här slaget ska spjärna emot. Att Google inte gör det alls, är kanske inte så konstigt, men känslomässigt lite svårt att tackla.

Missa inte heller: Apropå den pågående debatten om budbärarimmuniteten, har Hanna har skrivit lite om respekten för brevhemligheten. Cybernormer håller som bäst på att slutföra en undersökning för hur rätten påverkat fildelning.

Uppdatering; hehe, det slog mig just att jag automatindexeras av google när jag skrev den här posten. För att vara konsekvent “no google”, borde jag inte ens ha bloggat om detta… Hur många fler “omedvetna” sätt använder vi oss av Google på?

Uppdat 2; Nikke har utvecklat lite och Rasmus har gjort en “förhastad utvärdering“.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,